1. صفحه اصلی
  2. محله های تهران
  3. تهرانپارس محله ای قدیمی و مشهور تهران
محله تهرانپارس

تهرانپارس محله ای قدیمی و مشهور تهران

تهرانپارس از محله های منطقه 4 تهران است. تهرانپارس از مشهورترین محله های شرق تهران است. نام قدیم تهرانپارس تهران پاریس بوده است. امکانات محله تهرانپارس در سطح خوبی قرار دارد و این محله را می توان جزو بهترین محله های شرق تهران برای سکونت به حساب آورد. محله تهرانپارس در مجاورت بوستان های سرخه حصار و لویزان در جنوب و شمال قرار دارد که جزو بهترین جاهای تهران است. قیمت آپارتمان در تهرانپارس در سطح متوسط قیمت خانه در تهران قرار دارد و شرایط زندگی در تهرانپارس با قیمت خانه در تهرانپارس متناسب است.

تهرانپارس کجاست؟

تهرانپارس از محله های شرق تهران است که از شمال با بزرگراه زین الدین ، از جنوب با خیابان دماوند ، از شرق با خیابان شریعتی، خیابان سلطانی، خیابان شفیعی مکرم و خیابان طالقانی و از غرب با بزرگراه باقری محدود شده است و با محله های نارمک ، هفت حوض ، شمیران نو ، اوقاف ، لویزان ، خاک سفید و مجیدآباد مجاورت دارد. برای درک بهتر از جایگاه تهرانپارس باید گفت که این محله در شرق خاک سفید و جنوب لویزان و شمال سرخه حصار قرار دارد. محله تهرانپارس به سه محله تهرانپارس ، محله تهرانپارس شرقی و محله تهرانپارس غربی تقسیم شده است که خیابان شهدا مرز این تقسیم بندی است.

تهرانپارس شرقی کجاست؟

تهرانپارس شرقی یکی از محله های تهرانپارس است که در شرق این محله قرار دارد. تهرانپارس شرقی از غرب با خیابان شاهد ، از شرق با خیابان سلطانی و خیابان طالقانی ، از شمال با بزرگراه زین الدین و از جنوب با خیابان دماوند محدود شده است.

تهرانپارس غربی کجاست؟

تهرانپارس غربی یکی از بخش های محله تهرانپارس است که از شمال با بزرگراه زین الدین ، از جنوب با خیابان دماوند ، از شرق با خیابان شاهد و از غرب با بزرگراه باقری محدود شده است. تهرانپارس غربی از سمت غرب با محله های نارمک و هفت حوض مجاورت دارد.

تاریخچه تهرانپارس

بیشتر زمین های تهرانپارس در گذشته اراضی کشاورزی بوده است. در این قسمت از تهران دو روستا به نام های روستاهای مجید آباد ، روستای حسین آباد و روستای مهدی آباد از روستاهای شرق تهران بودند. ابوالقاسم خان بختیاری از بزرگترین و قدرتمندترین خوانین ایل بختیاری بود. ابوالقاسم بختیاری از بزرگترین ملاکان منطقه تهرانپارس بود.ابوالقاسم بختیاری از بزرگترین ملاکان منطقه تهرانپارس بود. وی فرزند امیر مفخم بختیاری و نوه امامقلی خان حاجی ایلخانی بود که در دوران پهلوی اول و پهلوی دوم مناصب مختلف حکومتی مانند فرمانداری اصفهان ، شهرکرد ، کاشان و کردستان را بر عهده داشت. وی پس از تبعید رضا شاه در دو مرحله به قیام علیه دولت مرکزی پرداخت و در سال ۱۳۳۵ به طرز مشکوکی در تهران درگذشت و در حرم شاه عبدالعظیم حسنی به خاک سپرده شد.

روستاهای حسین آباد و مهدی آباد

روستاهای حسین آباد و مهدی آباد دو روستایی بودند که تهرانپارس در اراضی این روستاها ساخته شده است. از آنچه بر سر مهدی آباد آمده ، امروز هیچ نمی دانیم و اطلاعاتی نداریم که روستای مهدی آباد چگونه و به شکل از بین رفته است و اما روستای حسین آباد در دهه ۱۳۳۰ و با شروع ساخت و سازهای جدید، تبدیل به روستایی متروکه شده و پس از مدتی هیچ اثری از این روستا نماند. روایتی درباره از بین رفتن روستای حسین آباد تهرانپارس وجود دارد که گفته می شود ، دلیل از بین رفتن روستا ، خریدن روستا توسط سفارت آمریکا و تغییر مسیر آب قنات روستا برای نقطه ای دیگر بوده است که باعث مهاجرت و متروکه شدن روستا شده است. امروزه اما اطلاعات دیگری درباره روستای حسین آباد در دسترس نیست.

مجید آباد تهرانپارس

تهرانپارس در دوره قاجار و پهلوی
در دوران قاجار سند مجیدآباد به نام حاجب الدوله بوده است. حاجب الدوله در زمان رضاخان بود که زمین های مجیدآباد را به امیر مفخم بختیاری سند زد‌. امیر مفخم بختیاری ، یکی از بزرگان ایل بختیاری و پدر ابوالقاسم بختیاری بود‌. لطفعلی خان امیر مفخم عمارتی را در این روستا برای سکونت خود داشت که احتمال می رود ، ساخته شدن خانه امیر مفخم به قبل از سکونت وی در این منطقه بازگردد. امیر مفخم بختیاری نیز روستای مجیدآباد را به فرزند خود ، ابوالقاسم خان بختیاری سند زده و ابوالقاسم خان بختیاری مالک مجیدآباد می شود. سند مجیدآباد در آن زمان به نام بی بی عظیمه همسر ابوالقاسم خان بختیاری بود.

هرمز آرش
در اوایل دوره پهلوی اول بود که ابوالقاسم خان قصد فروش مجیدآباد را داشت. هرمز آرش مجیدآباد را که ۳۶ میلیون متر مربع وسعت داشت از ابوالقاسم خان بختیاری خرید. سه دانگ از این زمین ها به نام ارباب هرمز و سه دانگ به نام پری آگاهی آرش همسر وی سند خورد و ارباب هرمز مالک جدید تهرانپارس شد. هرمز آرش فردی زرتشتی بود. هرمز آرش در چهارراه اشراق تهرانپارس، مدرسه زرتشتیان را راه اندازی کرد که شامل باغ زرتشتیان و آتشکده زرتشتیان می شود. ارباب هرمز تصمیم به ساخت و ساز و شهرسازی در مجیدآباد را داشت و این کار را به برادر همسر خود ، ارباب رستم دینیار مرزبندی می دهد. ارباب رستم گروهی از مهندسین را برای طراحی شهرک و امکانات شهری مانند منبع آب و تاسیسات برق و مخابرات به منطقه آورده و کار شهرسازی در تهرانپارس آغاز می شود. ارباب هرمز دارای موقوفات بسیاری در تهرانپارس است‌. بیمارستان آرش یکی از این موقوفه ها است. بیمارستان آرش داستان غم انگیزی را در خود نهفته است. ارباب هرمز و پروین آگاهی صاحب پنج فرزند شدند. دختران آن ها زرین ، یاسمین و دلنواز و دو فرزند پسر آنها رویین تن و تهمتن نام داشتند. رویین تن در جوانی ، در هنگام تمیز کردن اسلحه شکاری کشته شد. داغ فرزند تا حدی بود که ارباب هرمز و پروین آگاهی تصمیم گرفتند ، بیمارستانی را در این منطقه وقف کنند که حاصل این موقوفه بیمارستان تخصصی زنان رویین آرش است که با نام بیمارستان آرش در خیابان باغدارنیا ، هنوز موجود است. همچنین مدرسه زرتشتیان در چهار راه اشراق نیز جزو موقوفات ارباب هرمز است.

سرانجام ارباب هرمز چه شد؟

ارباب هرمز پس از مهاجرت به آمریکا در ۸ شهریور ۱۳۵۱ در کالیفرنیای آمریکا درگذشت.

موزه طراحی گرافیک آسیا در بنای ارباب هرمز

در فلکه چهارم تهرانپارس موزه ای به نام موزه طراحی گرافیک آسیا وجود دارد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید ، موزه طراحی گرافیک آسیا خانه ارباب هرمز بود. ارباب هرمز سال ها تا زمانی که از ایران مهاجرت کرد در این خانه اقامت داشت. پس از انقلاب خانه ارباب هرمز متروکه و خالی از سکنه شد و رو به نابودی گذاشت تا در ۲۸ دی ماه سال ۱۳۹۳ با مساعدت سازمان زیباسازی شهر تهران و هیات مدیره دوره ششم انجمن صنفی طراحان گرافیک ، اولین موزه طراحی گرافیک آسیا که به موزه گرافیک نیز شهرت دارد، در بنای ارباب هرمز تاسیس شده و آغاز به کار کرد. خانه ارباب هرمز بنایی متعلق به دوره قاجار است و امروزه این بنا و موزه گرافیک در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است.

ورود فرانسوی ها و آمریکایی ها به تهرانپارس و دلیل نامگذاری تهرانپارس

بعد از آبادی هایی که هرمز آرش در تهرانپارس انجام داد ، فرانسوی ها به این منطقه پا گذاشتند. فرانسوی ها ساخت و سازهای زیادی را در این منطقه انجام دادند و به دلیل حضور ۴رانسوی ها در این محله، این منطقه به تهران پاریس شهرت یافت. در واقع می توان گفت که دلیل نامگذاری تهرانپارس به این نام حضور فرانسوی ها در این محله و شهرت محله به تهران پاریس بود که با گذر زمان ، تهران پاریس به تهرانپارس تغییر نام داد و این نام بر روی محله تهرانپارس تا کنون باقی ماند. بخشی از این ساخت و سازها در مجاورت بزرگراه باقری انجام شد که هنوز بقایای آن در محله تهرانپارس در نزدیکی بزرگراه باقری هویدا است. با اقدامات عمرانی و خیابان کشی های گسترده و ساخت و ساز فرانسویان ، این بار آمریکایی ها بودند که وارد تهرانپارس شدند ، اما ، سکونت آمریکایی ها در تهرانپارس زیاد نبود. زمان زیادی طول نکشید تا با انقلاب اسلامی آمریکایی ها از تهرانپارس خارج شدند و تاریخچه تهرانپارس وارد مرحله ای جدید پس از انقلاب اسلامی شد. پس از انقلاب روند مهاجرت به تهران بسیار سرعت گرفت و مهاجرین بسیاری از مهاجرین به دلیل آب و هوای خوب این منطقه ، وارد تهرانپارس شدند تا این محله به شکل کنونی خود درآمد.

 

بافت شهرسازی تهرانپارس

فلکه های تهرانپارس
تهرانپارس بافت شهرسازی خاصی را دارد که در میان محله های تهران ، کمتر نمونه ای را می توان مانند آن یافت. در طراحی فرانسوی های سازنده تهرانپارس، تنها خیابان های گشتاسب (۱۹۶ )، خیابان تفتی (فرجام) ، خیابان ناصری (رسالت) و خیابان هرمز (جانبازان) وجود داشتند. در این طراحی ، تهرانپارس دارای ۴ میدان یا فلکه بود. نام قدیم فلکه های تهرانپارس ، فلکه هرمز (فلکه اول)، فلکه تفتی (فلکه دوم) ، فلکه رویین تن (فلکه سوم) و فلکه وفادار (فلکه چهارم) بودند. امروز در تهرانپارس دو فلکه دوم و چهارم تبدیل به چهار راه شده و دو فلکه اول و فلکه سوم هستند که باقی مانده اند.

بلوار اصلی تهرانپارس
بلوار اصلی تهرانپارس ، خیابانی شمالی – جنوبی است که از فلکه چهارم در زیر بزرگراه زین الدین در شمال آغاز شده و با گذر از باقی فلکه های تهرانپارس ، تا سه راه تهرانپارس در تقاطع خیابان دماوند امتداد دارد. و به نام تیرانداز آرش (پدر هرمز آرش) نامیده می‌شود. پس از تغییر نام‌های پی در پی ، نام خیابان تیرانداز به حجر بن عدی تغییر کرده و پس از مدتی به نام خیابان آیت الله خوشوقت نامگذاری شد. البته هنوز این خیابان با نام قدیمی خود در میان مردم شهرت دارد.

بلوار پروین
بلوار پروین تهرانپارس یکی دیگر از خیابان های مهم این محله است که نقش مهمی در نوع طراحی شهرسازی تهرانپارس دارد‌ که البته نام جدید آن ، بلوار شاهد است. بلوار شاهد یا بلوار پروین ، خیابانی موازی با بلوار تیرانداز (آرش) است. بلوار پروین از بزرگراه زین الدین در شمال محله تهرانپارس آغاز شده و پس از عبور از میدان پروین که در (تقاطع بلوار پروین و خیابان ۱۹۶ شرقی) است و همچنین عبور از چهارراه سید الشهدا (تقاطع بلوار پروین و خیابان جشنواره) و داشتن تقاطع با بزرگ‌راه رسالت، به انتهای جاده آبعلی و در ادامه تا سه راه تهرانپارس امتداد دارد. بلوار شاهد مرز میان تهرانپارس شرقی و تهرانپارس غربی است و همین خیابان است که تهرانپارس را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم بندی می کند. نام قدیم بلوار شاهد بلوار پروین است.

کوچه های تهرانپارس
تهرانپارس دارای ۶۰ کوچه بلند و افقی است. این کوچه ها با شماره نامگذاری شده اند و نامگذاری آن ها به این ترتیب است که از شماره ۱۰۲ در شمال خیابان دماوند تا کوچه شماره ٢۵۰ در شمال بزرگراه زین الدین تقسیم بندی و نامگذاری شده اند. همچنین این محله دارای ۱۱ خیابان عمودی است که با شماره های فرد نامگذاری شده اند. این خیابان ها که به صورت عمودی در کنار کوچه های تهرانپارس قرار دارند ، از شماره ۱۰۳ تا شماره ۱۳۹ نامگذاری شده‌اند. فرعی های دیگری نیز در تهرانپارس وجود دارد که فرعی‌های خیایان کادوس، خیابان عادل، خیابان زرین، خیابان رشید، خیابان رستم، خیابان گیو و خیابان پارسیان، از جمله این خیابان‌های عمودی هستند. نکته قابل توجه درباره این خیابان ها این است که آنها هنوز با نام های قدیمی خود شناخته می‌شوند و تغییر نامی در آن ها روی نداده است.

دلیل نامگذاری معابر و اماکن تهرانپارس

تهرانپارس دارای اماکن و معابر بسیاری است که با نام های مختلفی شناخته می شود. خیابان استخر ، محله سازمان گوشت ، از جمله این اماکن هستند.

خیابان استخر
دلیل نامگذاری خیابان استخر به این نام ، وجود استخری بزرگ برای تامین آب شرب و آب کشاورزی مجید آباد در گدشته بوده است. وجود این استخر باعث شد تا این خیابان،به نام خیابان استخر نامگذاری شود.

سازمان گوشت تهرانپارس
دلیل نامگذاری محله سازمان گوشت به این نام این بود که با تاسیس سازمان گوشت در سال ۱۳۴۶ توسط مجلس و با نظارت وزارت کشاورزی ، این سازمان اقدام به خرید زمین های این منطقه کرده و در شمال بلوار وفادار و در نزدیکی خاک سفید کشتارگاه و کارخانه بسته بندی محصولات پروتئینی را راه اندازی می کند. به همین دلیل امروزه به این محدود سازمان گوشت گفته می شود.

چهارصد دستگاه تهرانپارس
محله چهارصد دستگاه تهرانپارس محله ای آمریکایی نشین بود. با اتمام کار خیابان کشی های تهرانپارس، سازندگان این محله اقدام به ساخت واحدهایی برای دهک های بالاتر جامعه کردند. این واحدها در شمال خیابان دماوند و شرق خیابان درشت ساخته شد. به دلیل مناسب بودن این واحدها ، آمریکایی ها برای سکونت به این محله آمدند. چهارصد دستگاه همان جایی بود که برای چند سال آمریکایی های تهران در آن سکونت داشتند و پس از انقلاب بود که آمریکایی ها از ایران رفته و ساختمان ها به افراد دیگر واگذار شد.

شهرک تفریحی تهرانپارس
تهرانپارس در زمان طراحی ، تنها برای سکونت طراحی نشده بود ، بلکه تهرانپارس محلی برای تفریح و خوشگذرانی نیز بود. وجود اماکنی مانند سینما درایوین تهرانپارس و کازینو در خیابان ۲۰۲ تهرانپارس در همین راستا بود.

ویلای محمدرضا پهلوی در تهرانپارس
وجود مراکز تفریحی گوناگون در تهرانپارس به شکلی بود که بسیاری از درباریان و افراد با نفوذ در این منطقه دارای خانه و ویلاهایی بودند. یکی از مشهورترین این ویلاها ، ویلای محمدرضا پهلوی بود. ویلای محمد رضا پهلوی در خیابان ۲۰۶ قرار داشت.

اولین سینمای درایوین در تهران
اولین سینمای درایوین در تهران در محله تهرانپارس افتتاح شد. سینما درایوین تهرانپارس ظرفیت ۲۸۴ خودرو را در خود داشت. در این سینما مردم می توانستند با نشستن در خودروهای خود فیلمی را که بر پرده ای بزرگ در حال اکران بود ، تماشا کنند و به هر خودرو یک بلندگو و یا گوشی داده می شد تا بتوانند صدای فیلم را برای اتومبیل خود تنظیم کنند. فیلم های سینما درایوین تهرانپارس را سینما مولن روژ تامین میکرد.

دسترسی محله تهرانپارس

تهرانپارس یکی از آخرین محله های شرق تهران است و به همین دلیل دسترسی محله تهرانپارس بیشتر به مناطق شرقی و شمال شرقی تهران است. بزرگراه سردار سلیمانی از میانه تهرانپارس عبور می کند و دسترسی های بسیار خوبی را برای این منطقه فراهم کرده است. بزرگراه باقری ، بزرگراه زین الدین و خیابان دماوند در سه طرف این محله قرار دارد و از این نظر ، تهرانپارس دارای دسترسی های بسیار خوبی به مناطق شرقی تهران دارد. بلوارهای آیت الله خوشوقت (خیابان تیرانداز ) و بلوار شاهد (بلوار پروین ) مهمترین مسیرهای ورودی به تهرانپارس هستند. هر دوی این خیابان ها از شمال با بزرگراه زین الدین و از جنوب با خیابان دماوند دارای تقاطع بوده و بیشترین ورودی ها به تهرانپارس از طریق این خیابان ها انجام می گیرد. همچنین محله تهرانپارس تهران از طریق بزرگراه های زین الدین و خیابان دماوند به بسیاری از مناطق مجاور خود مانند دروس ، مجیدیه ، پاسداران ، سهروردی و نارمک دسترسی مناسبی دارد.

حمل و نقل عمومی
یکی از ویژگی های مثبت تهرانپارس وجود حمل و نقل عمومی خوب در درون محله است. خط بی آرتی ۱ تهران در امتداد میدان آزادی تا چهار راه تهرانپارس راه اندازی شد و این محله را به بسیاری از مناطق تهران متصل کرده است. تهرانپارس به دلیل خیابان کشی های اصولی توانسته است بهترین استفاده را از این خط و خطوط دیگر اتوبوسرانی داشته باشد. خطوط تاکسیرانی نیز در داخل محله تهرانپارس تهران وجود دارد و از نظر خطوط تاکسی رانی این محله وضعیت مطلوبی دارد.

مترو
از نظر دسترسی به مترو تهرانپارس، یکی از محله های بسیار خوب شرق تهران است و سه ایستگاه مترو در خط ۳ در این محله وجود دارد.

  • ایستگاه مترو فرهنگسرا
  • ایستگاه مترو تهرانپارس
  • ایستگاه مترو شهید باقری

شرایط زندگی در تهرانپارس

زندگی در تهرانپارس شرایط بسیار مطلوبی را برای ساکنین آن ایجاد می کند. اگر خواسته باشیم نقاط قوت و نقاط ضعف تهرانپارس را برای کسانی که می خواهند این محله را برای زندگی انتخاب کنند بیان کنیم ، می توان این مطالب را عنوان کرد.

نقاط قوت تهرانپارس برای زندگی
دسترسی بسیار خوب به دلیل مجاورت با بزرگراه های زین الدین ، بزرگراه شهید باقری و بزرگراه سردار سلیمانی
حمل و نقل عمومی بسیار خوب و دسترسی مناسب به خطوط اتوبوسرانی و بی آرتی
دسترسی بسیار خوب به مترو
امکانات درمانی بسیار خوب و وجود بیمارستان های تهرانپارس و بیمارستان آرش
دسترسی مناسب به مراکز خرید تهران
امکانات قابل قبول فرهنگی و آموزشی
اصول صحیح در خیابان کشی ها به خصوص در تهرانپارس غربی
بافت شهرسازی جدید و عدم وجود بافت فرسوده گسترده در درون بافت محله

نقاط ضعف تهرانپارس برای زندگی
ترافیک بسیار شدید در معابر داخل محله به دلیل تراکم جمعیت زیاد
کمبود سرانه فرهنگی در بخش شرقی تهرانپارس
ترافیک شدید در بزرگراه های اطراف
فاصله زیاد با نقاط مرکزی تهران
فقدان سند مالکیت و وجود املاک قولنامه ای بسیار زیاد در بخش جوادیه تهرانپارس

بررسی قیمت خانه و آپارتمان در تهرانپارس

تهرانپارس یکی از متراکم ترین محله های تهران است که شامل بخش ها و محلات زیادی می شود. تهرانپارس شرقی و تهرانپارس غربی از جمله این محله ها هستند. برخی جوادیه تهرانپارس را نیز جزئی از این محله بزرگ می دانند. قیمت خانه و آپارتمان در بخش های مختلف تهرانپارس با یکدیگر متفاوت است. به طور کلی می توان گفت که قیمت آپارتمان در تهرانپارس در سطح متوسط قیمت خانه در تهران قرار دارد.

سوالات متداول محله تهرانپارس

بهترین منطقه تهرانپارس برای زندگی کجاست؟
بسیاری از مشاورین املاک تهرانپارس، معتقدند که تهرانپارس غربی به جهت دسترسی مناسب به معابر بزرگراهی و بافت مدرن تر شهرسازی و تراکم بخش های تجاری و خدماتی تهرانپارس در این منطقه ، دارای ظرفیت های بیشتری برای خرید و فروش آپارتمان است و بهترین منطقه تهرانپارس محسوب می شود و به همین دلیل است که قیمت آپارتمان در تهرانپارس غربی با قیمت آپارتمان در تهرانپارس شرقی تفاوت دارد.

میدان پروین تهرانپارس کجاست؟
میدان پروین تهرانپارس در خیابان شاهد است. میدان شاهد نام جدید میدان پروین تهرانپارس است که بعد از انقلاب بر روی این میدان گذاشته شد.

5/5 - (1 امتیاز)
قلهک روستایی زیبا که محله ای پرآوازه شد
خیابان فاطمی تهران محله ای پر از جاهای دیدنی

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
خروج از نسخه موبایل