1. صفحه اصلی
  2. محله های تهران
  3. خیابان جمهوری تهران + اطلاعات جامع + تاریخچه
جمهوری

خیابان جمهوری تهران + اطلاعات جامع + تاریخچه

خیابان جمهوری از خیابان های مهم تهران است. بخش غربی خیابان جمهوری در منطقه 11 تهران و بخش شرقی آن در منطقه 12 تهران قرار دارد. محله جمهوری نیز یکی از مهمترین محله های خیابان جمهوری است. خیابان جمهوری از خیابان های قدیمی تهران است که در زمان خود از به هم پیوستن چندین بخش مختلف به وجود آمده است. هر کدام از این بخش ها در گذشته نام و نشان خود را داشتند. نام بخش های قدیم خیابان جمهوری ، خیابان شاه ، خیابان نادری ، خیابان استانبول و خیابان شاه بودند. خیابان جمهوری تاثیر بسیار زیادی را در تحولات نوگرایانه و نواندیشانه در ایران داشت که این تحولات در دو بخش معماری و تحولات فکری بودند. میدان جمهوری ، سه راه جمهوری ، چهارراه مخبرالدوله ، چهار راه استانبول از تقاطع های مهم خیابان جمهوری هستند. بازار جمهوری امروزه از بخش های بسیار زیادی تشکیل شده است. بازار موبایل و لوازم صوتی از مهمترین این بخش ها هستند.

خیابان جمهوری کجاست؟

خیابان جمهوری یکی از خیابان های مهم منطقه 11 و منطقه 12 تهران است. خیابان جمهوری ازتقاطع خیابان رودکی آغاز شده و پس از عبور از میدان جمهوری وارد منطقه 11 تهران می شودو پس از عبور از تقاطع های بسیار مهمی مانند تقاطع جمهوری خیابان توحید ، تقاطع جمهوری جمالزاده ، جمهوری کارگر و جمهوری ولیعصر ( سه راه جمهوری ) به تقاطع جمهوری حافظ در انتهای مرز شرقی منطقه 11 تهران می رسد. خیابان جمهوری پس از عبور از خیابان حافظ وارد حریم منطقه 12 تهران شده و می توان گفت که بخشی از مهمترن تقاطع های این خیابان در منطقه 12 وجود دارد. خیابان جمهوری پس از عبور از خیابان حافظ به تقاطع چهار راه کاخ ( تقاطع جمهوری فلسطین ) تقاطع سی تیر ( تقاطع ادیان ) ، چهار راه استانبول ( جمهوری فردوسی ) ، تقاطع لاله زار ، چهار راه مخبرالدوله ، ( جمهوری ، سعدی ) ، تقاطع سپهسالار و تقاطع ظهیرالاسلام به میدان بهارستان رسیده و در این میدان خیابان جمهوری به اتمام می رسد.

تاریخچه خیابان جمهوری تهران

کمتر خیابانی را در تهران می توان یافت که به اندازه خیابان جمهوری دارای تقاطع های مهم و تاریخی باشد و از این منظر تنها خیابان هایی که می توانند با خیابان جمهوری تهران رقابت کنند ، خیابان انقلاب و خیابان ولیعصر هستند. مهمترین تقاطع های تاریخی خیابان جمهوری در گذشته تقاطع های بهارستان ، چهارراه استانبول ، تقاطع چهار راه سپه ( سه راه سپه ) و تقاطع سه راه جمهوری نام برد. هر کدام از این تقاطع ها بخش های مختلف خیابان جمهوری را در گذشته از یکدیگر جدا می کردو هر کدام از این تقاطع ها دارای نام های مخصوص به خود بودند.

خیابان شاه آباد . شرقی ترین و قدیمی ترین بخش خیابان جمهوری از میدان بهارستان تا خیابان سعدی امتداد داشت که به خیابان شاه آباد مشهور بود.
خیابان استانبول. خیابان جمهوری از تقاطع سعدی تا میدان فردوسی در گذشته به نام خیابان استانبول شهرت داشت که مهمترین چهار راه آن که تقاطع استانبول با خیابان فردوسی بود ، چهار راه استانبول نامیده می شد.

خیابان نادری تهران از تقاطع چهار راه استانبول آغاز شده و تا خیابان پهلوی سابق یا خیابان ولیعصر امتداد داشت.
خیابان شاه از تقاطع رودکی تا تقاطع خیابان ولیعصر امتداد داشته و این قسمت از خیابان جمهوری را خیابان شاه می نامیدند. در آن زمان به تقاطع خیابان پهلوی و خیابان شاه یا تقاطع ولیعصر جمهوری سه راه شاه یا چهار راه شاه می گفتند. پس از انقلاب اسلامی بود که خیابان جمهوری به عنوان یک خیابان واحد در نظر گرفته شد و نام تمامی بخش های آن به نام خیابان جمهوری نامگذاری شد.

بسیاری از این تقاطع ها نقش بسیار موثری را در تحولات تاریخی تهران و حتی ایران داشتند. مهمترین این تاثیرات را در انتهای این خیابان در میدان بهارستان می توان جستجو کرد. میدان بهارستان خاستگاه تشکیل مجلس شورای ملی در ایران و آغاز تشکیل نهاد مقننه در ایران است و ساختمان قدیمی مجلس شورای ملی نیز در میدان بهارستان کار خود را به عنوان اولین مجلس شورای ملی آغاز کرد. همچنین میدان بهارستان و خیابان جمهوری شاهدی بر به توپ بستن مجلس توسط محمد علی شاه قاجار بود. در تاریخ ۲ تیر ۱۲۸۷ ساختمان مجلس با دستور محمد علی شاه و توسط بریگاد روسی ، کلنل ولادیمیر لیاخوف ، به توپ بسته شد.

اما خیابان جمهوری شاهد یکی از بزرگترین رویدادهای تهران بود دارای ابعادی بزرگ در حد ابعاد جهانی را در پی داشت. این رویداد بزرگ برگزاری کنفرانس تهران در شمال خیابان جمهوری و در سفارت انگلستان بود. در جریان جنگ جهانی دوم ایران به اشغال نیروهای متفقین درآمد. رضا شاه از سلطنت خلع شد و محمد رضا پهلوی به عنوان شاه ایران انتخاب شد. متفقین به دنبال محلی بودند که نشستی را با حضور رهبران خود در آن برگزار کنند و تهران به عنوان شهری امن برای این نشست انتخاب شد. روزولت ، چرچیل و استالین به تهران آمدند و نشست خود را در سفارت انگلستان و سفارت روسیه که مقابل یکدیگر بودند ، برگزار کردند‌ و به همین دلیل بود که خیابان نوفل لوشاتو به نام خیابان چرچیل شهرت یافت. در کنفرانس تهران آینده جنگ جهانی دوم مطرح شده و حدود نفود و مستعمرات هر کدام از این دولت ها مشخص شد. کنفرانس تهران آینده جنگ جهانی دوم را تا حد زیادی مشخص کرد و تهران و خیابان جمهوری ، محل برگزاری این نشست مهم بود.

از دیگر اتفاقات تاریخی در خیابان جمهوری ظهور خیابانی بسیار مهم با سبک غربی یا اولین خیابان تهران به مفهوم خیابان های امروزی بود. این خیابان ، خیابان لاله زار بود. ناصرالدین شاه قاجار پس از سفر فرانسه ، از خیابان شانزه لیزه خوشش آمد و دستور داد در تهران نیز خیابانی به سبک خیابان شانزه لیزه ساخته شود. خیابان لاله زار تهران ، خیابانی بود که با دستور ناصرالدین شاه به سبک خیابان شانزه لیزه ساخته شد و برخی این خیابان را به نام خیابان شانزه لیزه تهران می شناختند.

تقاطع خیابان پهلوی یا سه راه شاه نیز تقاطعی با بلندترین و طولانی ترین خیابان تهران بود که در زمان رضا شاه ساخته شد. اما شاید یکی از مهمترین قسمت های خیابان جمهوری در زمان گذشته خیابان های نادری و خیابان های استانبول بودند. اگر تقاطع لاله زار نماد مدرنیته تهران در زمان قاجار بود ، خیابان های استانبول و خیابان نادری نماد مدرنیته تهران در زمان پهلوی اول بودند و در آن زمان اماکن بسیار زیادی مانند کافه نادری ، هتل نادری ، بیمارستان نجمیه ( مریضخانه وقف) و بسیاری دیگر از مراکز و اماکن مختلفی که نمادهای مدرنیته در زمان رضا شاه بودند در این خیابان ساخته شد.

به خصوص خیابان نادری ، مرکز تحولات فکری و جریانات روشنفکری تهران در کافه نادری یا هتل نادری بود. کافه نادری و یا هتل نادری در دهه ۲۰ تا ۵۰ مهد جریانات روشنفکری در تهران بود. بسیاری از شعرا ، نویسندگان و حتی فلاسفه بزرگ در کافه نادری هم نشینی داشته و این مکان مهد جریانات روشنفکری تهران بود. در دهه 40 اتفاق مهم دیگری که در خیابان جمهوری روی داد ساخته شدن برج پلاسکو و ساختمان آلومینیوم در این خیابان بود. به خصوص برج پلاسکو اولین برج تجاری تهران بود و همچنین ساختمان پلاسکو به عنوان اولین پاساژ مد و پوشاک تهران شناخته می شوند. بعد از ساخته شدن ساختمان پلاسکو بود که تمامی پاساژهای مد و پوشاک در تهران از این ساختمان الگو برداری کردند و صنعت مد و پوشاک از ساختمان پلاسکو وارد ایران و تهران شد.

در دهه ۳۰ بود که قسمت های غربی خیابان جمهوری نیز تکمیل شده و خیابان جمهوری به سلسبیل رسید. سلسبیل اولین محله نامی در منطقه ۱۰ تهران بود. خیابان جمهوری مناطق خارج از تهران را در آن زمان با خیابانی یکپارچه و مستقیم به قلب تهران و میدان بهارستان می رساند. خیابان جمهوری امروز نیز این موقعیت ویژه و استراتژیک را حفظ کرده است.

محله جمهوری کجاست؟

محله جمهوری یکی از محله های خیابان جمهوری است محله جمهوری در منطقه 11 تهران واقع شده است. محله جمهوری از شمال با خیابان آزادی ، از جنوب با خیابان آذربایجان ، از شرق با خیابان های زارع و گلشن و از غرب با خیابان توحید محدود شده است و با محله های نصرت، محله میدان حر، محله سلسبیل ، محله توحید، محله اسکندری و محله جمالزاده مجاورت دارد.محله جمهوری از جمله محله هایی است که نام آن از نام یکی از خیابان های آن گرفته شده است. میدان جمهوری مهمترین تقاطع محله جمهوری است.

تقاطع های مهم خیابان جمهوری کدامند؟

خیابان جمهوری دارای چندین تقاطع مهم با خیابان های مختلف است که تمامی این تقاطع ها دارای نام ها و زیبایی های خاص خود هستند. نام بسیاری از این تقاطع ها نام هایی است که از ابتدا بر روی آن ها گذاشته شده و تا امروز نیز بر روی آن ها باقی است و قسمت دیگر نام هایی است که در گذر زمان تغییر کرده اند.

چهار راه استانبول
چهار راه استانبول به تقاطع خیابان جمهوری و فردوسی گفته می شود. نام این تقاطع از نام خیابان استانبول گرفته شده بود که از خیابان فردوسی تا خیابان سعدی امتداد داشت و به همین دلیل به مهمترین تقاطع خیابان استانبول ، چهار راه استانبول می گفتند. از مراکز مهم چهار راه استانبول می توان به سفارت انگلستان ، سفارت ترکیه ، سفارت آلمان ، موزه جواهرات ملی و کافه ناردی اشاره کرد.

چهارراه مخبرالدوله خیابان جمهوری
چهارراه مخبرالدوله به تقاطع خیابان های جمهوری و خیابان سعدی گفته می شود. دلیل نامگذاری چهارراه مخبرالدوله سکونت بسیاری از اعضای علی قلی مخبرالدوله یا رضا قلی هدایت در اطراف این چهار راه بود. علی قلی مخبرالدوله از رجال بزرگ دربار قاجار بود که از طرف ناصرالدین شاه مامور کشیدن خط تلفن بین تهران و زنجان شد و به سمت وزارت تلگراف رسید. علی قلی مخبرالدوله از اولین وزیران ، وزارت پست و تلگراف بود که بعدها وزیر علوم دربار قاجار شد. بسیاری از اعضای خانواده علی قلی مخبرالدوله در اطراف تقاطع خیابان جمهوری و خیابان سعدی سکونت داشتند و همین موضوع باعث شد تا این تقاطع به نام تقاطع مخبرالدوله شهرت یابد.

خیابان سپهسالار
خیابان سپهسالار نام یکی از خیابان های جمهوری است. دلیل نامگذاری خیابان سپهسالار ، وجود باغ میرزا حسن خان سپهسالار قزوینی در مجاورت این خیابان بود. میرزا حسن خان سپهسالار قزوینی از بزرگان دربار قاجار و صدراعظم ناصرالدین شاه بود که در این باعث سکونت داشت. خیابان سپهسالار امروزه تبدیل به بورس کیف و کفش زنانه در تهران شده است.

خیابان ظهیرالاسلام
خیابان ظهیرالاسلام از خیابان های نام آشنای خیابان جمهوری است. نام خیابان ظهیرالاسلام از نام خانه ظهیرالاسلام ، از رجال دربار قاجاری گرفته شده است که خانه ای را در این خیابان ساخته بود و در آن زندگی می کرد. خانه ظهیرالاسلام از زیباترین بناهای قاجاری است که در خیابان ظهیرالاسلام قرار دارد. خانه ظهیرالاسلام تلفیقی از معماری قاجاری و معماری مدرن اروپایی است و جزو اولین بناهایی است که در آن از عناصر معماری اروپایی استفاده شده است و ین خانه در خیابان ظهیرالاسلام جزو آثاری است که به ثبت ملی رسیده است.

خیابان صفی علیشاه
خیابان صفی علیشاه از خیابان های به نام خیابان جمهوری است که در تقاطع میدان بهارستان قرار دارد. دلیل نامگذاری خیابان صفی علیشاه وجود خانقاه صفی علیشاه در این خیابان است. صفی علیشاه از دراویش بزرگ زمان قاجار بود که مریدان بسیاری را در تهران داشت. سلطان یکی از نامدارترین مریدان وی عبدالمحمد میرزا قاجار نوه چهل و هشتم فتحعلی شاه قاجار بود که قطعه زمین بزرگی را در کنار باعث سپهسالار به صفی علی شاه داد تا در آن خانقاهی را بنا کند. پس از ساخت این بنا صفی علیشاه این بنا را برای سکونت انتخاب کرد و در حال حاضر نیز این خیابان به نام او ، خیابان صفی علیشاه شهرت دارد.

بازارهای خیابان جمهوری

بازارهای خیابان جمهوری در تنوع عرضه محصولات و کالاها بی نظیر است. هر قسمت از این خیابان بورس یکی از انواع کالاها و محصولات است.
از مهمترین بازارهای خیابان جمهوری می توان به بازار لوازم صوتی و تصویری جمهوری اشاره کرد. بازار لوازم صوتی و تصویری خیابان جمهوری از تقاطع دانشگاه آغاز شده و در تقاطع فلسطین تا تقاطع حافظ به اوج خود می رسد. بازار لوازم صوتی و تصویری جمهوری محل عرضه انواع برندهای معتبر در زمینه توزیع محصولات صوتی و تصویری هستند. انواع این محصولات عبارتند از انواع تلویزیون ، دوربین های عکاسی و فیلمبرداری ، انواع گوشی ها و تمامی لوازم جانبی این محصولات اعم از سینمای خانگی و انواع پلیر و باقی محصولات صوتی و تصویری است. بازار محصولات صوتی و تصویری جمهوری از بزرگترین بازارها در زمینه توزیع کالاهای صوتی و تصویری است.

بازار موبایل جمهوری

بازار موبایل جمهوری بزرگترین محل عرضه انواع گوشی های موبایل در ایران است. فروشگاه های عرضه انواع گوشی های موبایل در سطح خیابان جمهوری پراکنده شده اند و بسیاری از متقاضیان خرید گوشی های همراه و لوازم جانبی برای خرید گوشی و لوازم جانبی آن به خیابان جمهوری می روند. اما در میان این بازارها ، پاساژ علاءالدین و بازار چارسو بزرگترین مراکز عرضه تلفن همراه و لوازم جانبی آن هستند. در این میان به خصوص بازار علاءالدین شهرتی بین المللی دارد چرا که ، بسیاری از تجار معروف ایرانی و خارجی برای عرضه گوشی ها و لوازم جانبی خود وابسته به بازار علاءالدین هستند و بازار چهار سوی خیابان جمهوری بیشتر فروشگاه های عرضه گوشی تلفن همراه به صورت تک فروشی هستند.

بازار ساز فروشی جمهوری

بازار ساز فروشی جمهوری از مهمترین بازارهای خیابان جمهوری است. در این بازار سازهای غربی و به خصوص سازهای الکترونیک غربی به متقاضیان عرضه می شود. این بخش از بازارهای جمهوری بیشتر در محدوده تقاطع حافظ تا چهار راه استانبول مشغول به فعالیت هستند. سازهایی چون پیانو ، انواع سینتی سایزر و کیبورد ، ساز هنگ و سازهای کوبه ای غربی مانند جاز و سنج و سازهایی چون گیتار و گیتار الکتریک در این بازار عرضه می شوند.

بازار چهار راه استانبول

بازار چهار راه استانبول از بازارهای بسیار زیبا در خیابان جمهوری است. کافه نادری ، قهوه ریو ، پاساژ کویتی ها ، پاساژ پروانه و فروشگاه های عرضه انواع پیپ ها و تنباکوها و ماهی فروشی های بازار چهارراه استانبول ، این بازار را به یکی از هیجان انگیزترین بخش های خیابان جمهوری تبدیل کرده اند. در این میان باید یادی از ساختمان پلاسکو نیز کرد که اولین برج تهران بود که به سبک غربی ساخته شد و اولین پاساژ تهران و اولین مرکز مد تهران بود که در حادثه پلاسکو در آتش سوخته و از بین رفت و تا قبل از حادثه پلاسکو ، این خیابان ، خود یکی از بازارهای زیبای جمهوری بود.

بازار لاله زار

اگر اهل چراغ های شب خواب و انواع چراغ های باغی و انواع روشنایی های مختلف در رنگ ها و مدل های مختلف هستید ، بازار لاله زار بزرگترین محل عرضه این نوع از محصولات در تهران است. بازار لاله زار بزرگترین بازار عرضه انواع محصولات روشنایی و لامپ و انواع کابل های معمولی و فشار قوی است. بازار لاله زار به دلیل تنوع محصولات و زیبایی آن ها از بهترین مراکز خرید انواع روشنایی های خانگی و باغی و صنعتی در تهران است.

بازار کفش سپهسالار

این قسمت از بازارهای جمهوری مورد علاقه خانم ها است ، چرا که قطعا در هیچ خیابانی در تهران نمی توان تا بدین اندازه از انواع کفش های زنانه را در رنگ ها و مدل های مختلف یافت. بازار کفش سپهسالار از قوی ترین بازارهای تهران در امر توزیع کفش ها زنانه در انواع مختلف آن است.
بازار کارت دعوت بهارستان و بازار ساز فروشی های بهارستان از دیگر قسمت های بازار جمهوری هستند که در نزدیکی میدان بهارستان قرار دارند. این بازارها در زمینه های کاری خود از بهترین مراکز عرضه انواع کارت دعوت و ساز فروشی هستند.

5/5 - (1 امتیاز)
پارک قیطریه پارکی بر بلندای تپه ای سه هزار ساله
درکه تهران زیبا و چشم نواز

پست های مرتبط

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • الهام مولوی زاده
    تیر ۱۹, ۱۴۰۲ ۵:۱۸ ب٫ظ

    خیابان شاه رضا نام قدیم خ جمهوری است ، یکی از بازارهای مبل تهران بود و هنوز تعدادی مبلمان فروشی وجود داره ،نمایشگاه های اتومبیل نیز در حال افزایشه و هر بخش به بورس خاص تبدیل شده ،بازار لباس نیز در حال گسترشه

    پاسخ
  • الهام مولوی زاده
    تیر ۱۹, ۱۴۰۲ ۵:۲۱ ب٫ظ

    ببخشید شاه آباد صحیح است نظر اشتباه ارسال شد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست