1. صفحه اصلی
  2. پارک چیتگر
پارک چیتگر

پارک چیتگر

بدون دیدگاه

پارک جنگلی چیتگر با وسعت ۹۵۰ هکتار  یکی از بزرگترین بوستان های جنگلی شهر تهران واقع در غرب تهران و منطقه ۲۲ شهرداری تهران  است. این پارک جنگلی در سال ۱۳۴۲ توسط سازمان جنگل‌ها و  مراتع احداث آن شروع شد و پروژه درختکاری در این پارک تا سال ۱۳۴۸ به طول انجامید. پس از انقلاب اسلامی ایران پارک چیتگر طی تفاهم نامه ای به شرکتی وابسته به بنیاد شهید واگذار شده و در سال ۱۳۶۷ سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تهران مدیریت این پارک جنگلی را تحویل گرفته و  در سال 1368 به شهرداری منطقه 5 تحویل می دهد.

پس از آن در سال 1378 و پس از شکل گیری شهرداری منطقه 22 ، پارک چیتگر هم جزو اراضی ، تحویل این  شهرداری منطقه ۲۲  شده  و اکنون نیز تحت مدیریت شهرداری منطقه ۲۲ تهران اداره می شود. پارک چیتگر به دو محدوده شرقی و غربی تقسیم بندی می شود که قسمت شرقی پارک ۲۵۳ هکتار و قسمت غربی آن ۶۵۸ هکتار مساحت دارد.

پارک چیتگر

پارک چیتگر از شمال به دریاچه چیتگر، از جنوب به آزادراه کرج از غرب به شهرک سرو آزاد، پیکان‌شهر و بلوار شهید تهرانی  و از شرق به خرگوش‌دره محدود می‌شود.

اهداف احداث پارک چیتگر

پارک جنگلی چیتگر با وسعت بسیار زیاد و درختان متنوع به دلیل پالایش هوای تهران‌ در زمان خود احداث شد، چرا که پارک چیتگر در مسیر کریدور ورودی  هوای تهران از مسیر غربی تهران واقع شده است. از طرفی این پارک به همراه دو پارک جنگلی سرخه حصار و لویزان به دلیل کنترل مهاجرت از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ در اطراف تهران احداث می شوند.  همچنین در زمان احداث پارک مسیرهای دوچرخه سواری و امکانات خدماتی و رفاهی بسیار مناسبی در این پارک تعبیه شد تا میزبان خوبی برای ورزشکاران و شهروندان تهرانی باشد و به همین دلیل پارک چیتگر در تمام این سال‌ها برند‌ یک دوچرخه سواران شهر تهران و پیک نیک های دورهمی خانواده های غرب تهران بود.

مسیرهای دسترسی پارک چیتگر

این بوستان به دلیل واقع شدن در بین بزرگراه های اصلی شهر تهران دارای دسترسی های بسیار مناسبی از طرف اتوبان شهید فهمیده ، آزادراه  تهران کرج در مسیر جنوبی، بلوار شهید تهرانی در مسیر غربی و  بلوار کوهک در مسیر جنوبی است.  همچنین ایستگاه متروی چیتگر ورودی بسیار مناسبی را برای ورود بدون خودرو به پارک چیتگر فراهم کرده است.

این مسیرها عبارتند از:

مسیر رفتن به پارک چیتگر

  • ورودی شماره یک: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)
  • ورودی شماره دو: خروجی آزادراه تهران کرج، جنب مدیریت پارک
  • ورودی شماره سه و چهار: بلوار دستواره، بعد از پمپ گاز
  • ورودی شماره پنج: آزادشهر (فاز غربی)
  • ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی

مسیر رفتن به پارک چیتگر با مترو

  • ورودی شماره یک: بلوار کوهک (ایستگاه مترو چیتگر)
  • ورودی ایستگاه مترو ایران خودرو: فاز غربی

گونه های کاشته شده در پارک چیتگر

گونه های سوزنی برگ، بزرگترین گونه های کاشته شده در پارک چیتگر تهران است، چرا که این گونه ها در محتاج آب زیادی برای نگهداری نبوده و در سراسر سال نیز سرسبزی خود را حفظ می کردند. این پارک پوششی غنی از گیاهانی همچون کاج تهران، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون، پلت، سرو خمره ای، سرو نقره ای، افرای سیاه و ارغوان دارد. حدود 53 درصد از این درختان را گونه های سوزنی برگ تشکیل می دهند. دلیل تراکم بالای درختان سوزنی برگ پارک چیتگر مقاومت این درختان به تنش های آبی و حفظ سرسبزی پارک در تمام فصول سال است.

امکانات رفاهی و تفریحی پارک  چیتگر

پارک چیتگر به سبب وسعت بسیار زیاد دارای امکانات متنوع رفاهی و خدماتی است. بخشی از این امکانات شامل موارد زیر است

ایستگاه های دوچرخه سواری

پارک چیتگر برند اول دوچرخه سواری شهر تهران از دیرباز است و به همین دلیل ایستگاه های دوچرخه سواری خوبی نیز در داخل پارک برای علاقمندان ایجاد شده است.

زمین والیبال ساحلی

این زمین دارای امکانات مناسبی جهت برگزاری تمرینات و مسابقات والیبال ساحلی است

ایستگاه آتش نشانی و ایستگاه هلال احمر

این ایستگاه ها در  پارک چیتگر جزو امکاناتی هستند  که می تواند در مواقع بحران در درون پارک چیتگر و یا بحران های مناطق غربی خدمات بسیار خوبی را به شهروندان تهرانی ارائه دهند.

باشگاه اسب سواری

پارک چیتگر دارای یک باشگاه بسیار مدرن اسب سواری است که در نوع خود جزو باشگاه های بسیار خوب سوارکاری در شهر تهران است. طبیعت و وسعت پارک چیتگر این امکان را نیز به سوارکاران می دهد تا اوقات خوبی را در این پارک بگذرانند.

میشه زار

پارک چیتگر دارای میشه زاری است که محل نگهداری گوزن کوهی است.

همچنین پارک چیتگر با داشتن امکانات دیگری چون کتابخانه، سالن اجتماعات، باشگاه پینت بال،  رستوران ها و باغ راز هستی فضای بسیار خوبی را جهت ورزش و تفریح خانواده ها ایجاد کرده است.

مشکلات پارک چیتگر

کمبود آب و تنش های آبی درختان چیتگر

تغییرات اقلیمی در چهل سال گذشته، پایین رفتن سفره های زیرزمینی، قطع مکرر آب توسط آبفای شهر تهران، خشک شدن برخی از چاه های عمیق و نیمه عمیق پارک چیتگر و عدم مدیریت صحیح با استانداردهای زیست محیطی در چیتگر کمبودهای بسیاری را در تامین آب این پارک ایجاد کرده است.

یکی از بزرگترین مشکلات پارک چیتگر معضل کمبود آب و قطع آن توسط شرکت آب منطقه ای تهران به مدت حدود ده سال بود. در دهه هشتاد به دلیل عدم پرداخت قبض آب پارک چیتگر توسط شهرداری تهران، آب پارک چیتگر توسط آب منطقه ای تهران قطع می شود. در طی ده سال به طور متناوب با توافقات

مقطعی توسط شهرداری تهران با آبفای شهر تهران آب پارک چیتگر وصل و پس از مدتی بعد قطع شده است.

در طی این سال ها به دلیل کمبود آب، درختان پارک چیتگر دچار تنش آبی شده و به دلیل تنش های آبی مکرر مورد حمله انواع آفات نباتی قرار می گیرد. این اتفاقات باعث خشک شدن و آسیب های بسیاری به درختان پارک شده تا حدی که در برخی از مقاطع جنگل، سطوحی از این پارک به طور کامل خشک شده یا اصطلاحا کچل شده اند.

عدم مدیریت واحد

گر چه مدیریت پارک چیتگر با شهرداری منطقه ۲۲ است، اما سازمان مراتع و جنگل کاری نیز جزو متولیان درختان پارک چیتگر است. این موضوع و مدیریت دوگانه باعث شده است تا در بسیاری از مواقع شهرداری منطقه نتواند تصمیمات مورد نیاز را جهت حفظ و پایداری درختان چیتگر داشته باشد. این مشکل به خصوص در مواقع خشک شدن درختان چیتگر بر اثر آفات مختلف بروز کرده است. در چنین مواقعی باید درخت آفت زده به سرعت حذف شده تا آفات به درختان دیگر سرایت نکند، اما به دلیل مدیریت دوگانه، اینگونه تصمیمات به تعویق افتاده یا اصلا اعمال نمی گردد. به همین دلیل سرایت آفات و بیماریهای درختان درگیر، در این پارک بسیار شایع است و یکی از دلایل عمده خشکیدگی درختان چیتگر است.

عدم استفاده از علم و تکنولوژی روز در آبیاری و نگهداری پارک چیتگر

در مواقع کم آبی، بهترین روش بهینه سازی در مصرف آب، استفاده از تکنولوژی  روز دنیا در آبیاری درختان است. درختان چیتگر هنوز و پس از پنجاه سال از زمان احداث، به شیوه غرقابی آبیاری می شوند. شاید در پنجاه سال گذشته به دلیل آب فراوان و بارش های منظم بسیار، مدل آبیاری غرقابی موجه بود، اما امروزه به هیچ عنوان آب موجود کفاف این مدل را‌ نخواهد داد و چنانچه آبیاری درختان با تکنولوژی روز هماهنگ نشود در سال های آتی مشکلات چیتگر بسیار بیش از امروز خواهد بود.

مشکلات فرهنگی در نوع استفاده از پارک

حفظ محیط زیست پارک چیتگر نیازمند توجه همگانی است. برخی از شهروندان توجه کافی را به حفظ محیط زیست این پارک نداشته و این عدم توجه مشکلات بسیاری را متوجه چیتگر کرده است. این مشکلات شامل ریختن انواع زباله ها، تصادف با گونه های جانوری، آتش زدن درختان بر اثر بی احتیاطی، غذا دهی غیر مسئولانه به حیوانات داخل پارک، تخریب سیستم های آبیاری و نگهداری درختان و تغییر مسیر کرت ها و جوی های آبیاری درختان می شود. مجموعه این مشکلات باعث گردید تا شهرداری تصمیم به مسدود نمودن مسیرهای ورود خودروها به داخل کند و تا بتوان برخی از این مشکلات را به حداقل رساند

امتیاز شما به این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
خروج از نسخه موبایل