1. صفحه اصلی
  2. محله های تهران
  3. پاسداران تهران بررسی شرایط زندگی و قیمت خانه در پاسداران
پاسداران

پاسداران تهران بررسی شرایط زندگی و قیمت خانه در پاسداران

خیابان پاسداران تهران یکی از خیابان های مشهور تهران است. بخشی از خیابان پاسداران در منطقه ۳ تهران و بخشی از این خیابان در منطقه ۴ تهران قرار دارد و البته شمال خیابان پاسداران نیز در محدوده منطقه ۱ تهران قرار گرفته است. خیابان پاسداران محله ای را نیز با نام محله پاسداران در کنار خود دارد و این موضوع باعث شده است تا بسیاری خیابان پاسداران و محله پاسداران را با یکدیگر اشتباه کنند ، در حالیکه باید توجه داشت در اینباره ما با دو موقعیت و لوکیشن با نام های خیابان پاسداران و محله پاسداران مواجه هستیم. خیابان پاسداران از بهترین خیابان های تهران برای زندگی است و قیمت خانه و آپارتمان در پاسداران تهران جزو گرانترین خیابان های تهران است. تاریخچه پاسداران را بیشتر منابع اینترنتی به زمان ناصرالدین شاه محدود کرده اند ، در حالیکه تاریخچه پاسداران ابعاد بسیار گسترده تری داشته و این منطقه را می توان جزو مناطق تاریخی شمیرانات و هم سنگ مناطقی مانند تپه های عباس آباد و قیطریه دانست. به دلیل مناسب بودن شرایط زندگی در پاسداران ، صحبت درباره بهترین جای پاسداران برای زندگی دشوار است و در این مورد سلیقه ها نیز با یکدیگر قدری متفاوت است.

پاسداران تهران کجاست؟

خیابان پاسداران ، یکی از خیابان های شمالی جنوبی در شمال شرق تهران است. خیابان پاسداران از بزرگراه همت و در مجاورت سه راه ظرابخانه آغاز می شود. این خیابان در طول مسیر خود از خیابان های گل نبی ، خیابان موسوی (منتهی به میدان هروی) خیابان اختیاریه جنوبی ، خیابان شهید کلاهدوز ، خیابان دولت و خیابان عابدینی زاده به بزرگراه صدر می رسد. در تمام طول این مسیر محله پاسداران نیز در ضلع شرقی خیابان پاسداران قرار دارد. خیابان پاسداران با عبور از بزرگراه صدر وارد حریم منطقه یک و محله فرمانیه می شود. این خیابان با عبور از محله فرمانیه و عبور از خیابان لواسانی در منطقه 1 تهران ، وارد محله حصار بوعلی شده و در نهاین در مجاورت محله های نیاوران و آجودانیه به میدان باهنر می رسد و در این میدان به انتهای خود می رسد. خیابان پاسداران در جنوب بزرگراه صدر مرز مناطق 3 و 4 شهر تهران است و با عبور از بزرگراه صدر وارد محدوده منطقه 1 تهران می شود. خیابان پاسداران از طولانی ترین خیابان های شمال شرق تهران است که محدوده وسیعی از این مناطق را نیز با نام خیابان پاسداران می شناسند.

تاریخچه پاسداران

درباره تاریخچه پاسداران بسیار نوشته اند و نکته مهم درباره تاریخچه پاسداران این است که تاریخچه این منطقه محدود به دستور ساخت این خیابان توسط ناصرالدین شاه می شود. اما باید گفت که منطقه پاسداران از سال های بسیار دور سکونت گاه و محور تمدن شمیرانات بوده است. آثار کشف شده در بوستان پنجم پاسداران نشان می داد ، این منطقه نیز به همراه تپه های عباس آباد و تپه قیطریه و همچنین بسیاری از مناطق رودبار قصران قدیم و یا شمیران امروزی ، مرکز تمدن و سکونت انسانی بودند. در این باره کافی است که تنها نگاهی به مناطق همجوار پاسداران اعم از دروس ، لویزان ، میدان هروی ، اختیاریه ، قیطریه ، دزاشیب ، پل رومی ، دارآباد ، زرگنده ، اراج ، ازگل و فرمانیه داشته بباشیم. در این صورت به راحتی درخواهیم یافت که با منطقه ای مواجه هستیم که در کنار مناطقی مانند تجریش یا طجرشت دارای تاریخی چند هزار ساله است.

متاسفانه درباره تاریخ شمیرانات نکته مبهمی که وجود دارد ، این است که ما از سرنوشت ساکنین این مناطق اطلاعاتی در دست نداریم و نمی دانیم که این اقوام در نهایت به کجا کوچ برده و با چه سرنوشتی مواجه شده اند. تنها می دانیم که به دلیل کوچ بسیار زیاد ساکنین تهران و در دهه های 40 به بعد به دلیل کوچ اقوام دیگر به این مناطق ، تبار شمیرانی محور های مشخص خود را از دست داده است و جز روستاهای کوچکی در اطراف این مناطق مانند پس قلعه دربند و یا بخش هایی از منطقه لواسانات و روستاهای اطراف تهران ، کمتر می توان تباری مشخص و یکدست را با نام تبار شمیرانی شناسایی کرد. تنها تباری که امروز در تهران دارای شناسنامه ای دست نخورده تر و مشخص است ، تبار کنی است و این تبار در مناطقی مانند کن ، سولقان ، سنگان ، فرحزاد ، بخش های کوچکی از پونک ، حصارک و واریش و وردیج قابل شناسایی است. با این حال باید گفت که منطقه ای را که ما امروز به نام پاسداران می شناسیم دارای تاریخی بیش از هزار سال بر اساس کاوش ها و آثار به دست آمده در بوستان پنجم پاسدارن بوده است.

خیابان سلطنت آباد و ناصرالدین شاه قاجار

ناصرالدین شاه قاجار کسی بود که خیابانی را به نام خیابان سلطنت آباد در این منطقه ساخت. در آن زمان منطقه پاسداران را به عنوا حصار بیک می شناختند و به همین دلیل این منطقه را می توان با وجود حصاری با نام حصار بیک ، منطقه ای با پیشینه ای تاریخی است. پاسداران تهران به دلیل وجود این روستا منطقه ای آباد بود و مناطق بیرون حصار جزو اراضی این روستا بودند. چند اتفاق مهم باعث شد تا تغییراتی در این روستا رخ داده و روستای حصار بیک از بین رفته و پاسداران تبدیل به منطقه ای با عناصر دیگر شود. اتفاق اول احداث کارخانه و یا کارگاه ضرب سکه در این منطقه بود و به همین دلیل نیز سه راهی بزرگراه همت و خیابان پاسداران را هنوز با نام سه راه ضرابخانه می شناسند و تاریخچه سه راه ضرابخانه دلالت بر همین موضوع دارد.

پس از احداث این کارخانه ناصرالدین شاه در رفت و آمدهاییمتوجه این منطقه بکر و زیبا و خوش آب و هوا شد و به همین دلیل با سکونت اجباری ساکنین قلعه حصار بیک به منطقه حصار بوعلی ، دستور ساخت کاخی را در این منطقه داد و پس از احداث این کاخ بود که به نیاوران رفته و کاخ صاحبقرانیه را برای خود ساخت. از سویی دیگر کارخانه ضرابخانه با سکونت کارگران در مناطق همجوار آن مواجه بود و از طرفی ورود کارگران کارخانه ضرب سکه و ورود ناصرالدین شاه و بخشی از درباریان و سوگلی های ناصرالدین شاه ، این منطقه را مبدل به منطقه ای آباد کرد.

ناصرالدین شاه برای رفت و آمد آسانتر خود به این منطقه دستور احداث خیابانی را در کنار جاده شمیران و یا خیابان شریعتی امروزی را داد که راحت تر به این منطقه سفر کند. به دلیل همین موضوع بود که خیابان پاسداران ساخته شد و به دلیل گذر این خیابان از مجاورت کاخ ناصرالدین شاه این خیابان به نام خیابان سلطنت آباد شهرت یافت. بعدها و با ساخته شدن کاخ نیاوران این خیابان تا نزدیکی کاخ نیاوران ، امتداد یافت و تبدیل به یکی از طولانی ترین خیابان های تهران شد. طول خیابان پاسداران 9 کیلومتر است و از نظر طول خیابان پاسداران یکی از طولانی ترین خیابان های تهران است.

دلیل نامگذاری پاسداران

این منطقه در زمان پهلوی دوم در اختیار ساواک قرار گرفت. ساواک بخش های مهمی از این منطقه را تحت اختیار داشت و در این منطقه بازداشتگاه ها و اماکن بسیار زیادی ساخته بود. با پیروزی انقلاب اسلامی ، این منطقه در نفوذ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد. زمین ها و اماکن و بازداشتگاه های سپار در اختیار سپاه قرار گرفت. بعدها بخشی هایی از این زمین ها میان سپاه ، وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی تقسیم شده و سپاه در این زمین ها اقدام به ساخت و ساز کرد و همین اتفاق باعث شد تا نام این منطقه نیز به نام پاسداران تغییر کرده و مردم نیز نام سلطنت آباد را به فراموشی سپردند. البته هنوز بسیاری از اهالی قدیمی این منطقه را با نام قدیم خیابان پاسداران ، خیابان سلطنت آباد می شناسند.

محله پاسداران تهران کجاست؟

محله پاسداران کجاست یکی از محله های منطقه ۴ تهران است. محله پاسداران تهران از شمال با بزرگراه صدر ، از جنوب با بزرگراه همت ، از غرب با خیابان پاسداران و از شرق با بزرگراه صیاد شیرازی محدود شده و با محله های اراج ، نوبنیاد ، هروی و حسین آباد ، اختیاریه ، اقدسیه ، چیذر ، دروس ، قلهک ، محله سید خندان و خیابان بنی هاشم مجاورت دارد.

دسترسی محله پاسداران

پاسداران از محله های بسیار خوش مسیر شمال شرق تهران است. بهترین مسیر ورودی پاسداران از طریق خیابان همت و سه راه ضرابخانه است که امکان دسترسی پاسداران را از جنوب این محله امکان پذیر ساخته است. میدان نوبنیاد و بزرگراه صدر نیز وردی شمالی این محله است. محله پاسداران از شمال از طریق بزرگراه صدر دسترسی مناسبی را دارد.

حمل و نقل عمومی
وضعیت حمل و نقل عمومی در پاسداران بسیار مناسب است. میدان نوبنیاد در شمال این محله امکان دسترسی به حمل و نقل عمومی را به این خیابان فراهم می کند. پایانه نوبنیاد به دلیل وجود ایستگاه مترو نوبنیاد دارای ظرفیت بسیار مناسبی در حمل و نقل عمومی است.

خط ۲۲۵ پایانه شهید دستواره به پایانه تجریش
خط 225 از مسیر نوبنیاد به خیابان پاسداران رسیده و با عبور از میدان اختیاریه، خیابان شهید کلاهدوز یا خیابان دولت و میدان قدس ف به میدان تجریش منتهی می گردد
خط ۲۱۵ سوهانک به سه راه ضرابخانه
خط 215 در مسیر بلوار ارتش، محله اراج، خیابان لنگری و میدان نوبنیاد عبور کرده و پس از خیابان پاسداران به حسینه ارشاد، خیابان شریعتی . ابتدای بزرگراه همت و زین الدین می رسد.
خط ۳۰۱ پایانه متروی شهید حقانی به بلوار ارتش
خط 301 از مسیر بزرگراه شهید حقانی و شهید همت آغاز شده و با عبور از خیابان پاسداران و میدان فرخی و میدان هروی به لویزان رفته و به بلوار ارتش می رسد
خط ۳۸۷ میدان رسالت به میدان قدس
این خط از بین محورهایی در مسیر بزرگراه‌امام علی، بلوار ارتش و خیابان پاسداران عبور کرده و به میدان قدس می رسد.
خط ۲۲۰ میدان ازگل به پایانه تجریش
خط 220 در محور خیابان ازگل، بلوار نیروی زمینی، مینی سیتی، بلوار ارتش، و خیابان پاسداران عبور کرده و پس از خیابان لواسانی و خیابان باهنر به میدان تجریش می رسد.
خط ۲۱۷ شهرک صدف به بلوار صبا (متروی قیطریه)
خط 217 از محور های شهرک صدف و نفت، مینی سیتی، بلوار ارتش به نارنجستان هفتم رسیده و با عبور از پاسداران به خیابان لواسانی ، بلوار اندرزگو، قیطریه و بلوار صبا می رسد.

مترو پاسداران
محله پاسداران از نظر دسترسی به ایستگاه مترو دارای ظرفیت بسیار خوبی است. این محله دارای ۴ ایستگاه مترو است و از این نظر جزو معدود محله هایی به حساب می آید که دارای ۴ ایستگاه مترو در اطراف خود باشد.
ایستگاه مترو نوبنیاد
ایستگاه مترو زین الدین
ایستگاه مترو میدان هروی
ایستگاه مترو حسین آباد

امکانات تفریحی پاسداران تهران

پاسداران تهران به دلیل قدمت و تاریخچه خاص خود ، دارای اماکن تفریحی و دیدنی زیادی است. برخی از این اماکن در تاریخ معاصر ساخته شده اند و برخی دیگر از این اماکن از زمان قاجاریه تا با امروز باقی مانده اند. پاسداران از نظر وجود این اماکن از محله های بسیار خوب تهران است.

عمارت تاریخی ضرابخانه
شاید شما هم نام سه راه ضرابخانه را شنیده باشید. سه راه ضرابخانه به تقاطع خیابان پاسداران و بزرگراه همت گفته می شود و خیابان پاسداران از همین نقطه آغاز شده است. دلیل نامگذاری سه راه ضرابخانه به این نام ، وجود کارخانه ضرب سکه شاهنشاهی در زمان ناصرالدین شاه در این نقطه بود که بخش هایی از آن عمارت هنوز باقی مانده و جزو جاهای دیدنی پاسداران است.

کاخ سلطنت آباد
کاخ سلطنت آباد از دیگر جاهای دیدنی پاسداران است که در خیابان پاسداران قرار دارد. کاخ سلطنت آباد توسط ناصرالدین شاه ساخته شد و عمارت ییلاقی او بود. نام قدیم خیابان پاسداران نیز به دلیل وجود این کاخ ، خیابان سلطنت آباد نام داشت. این عمارت سال ها محل زندگی سوگلی های ناصرالدین شاه و عمارتی برای خوشگذرانی ناصرالدین شاه بود. امروزه کاخ سلطنت آباد در شمال محله پاسداران و در باغ سازمان صنایع دفاع قرار دارد.

باغ عین الدوله
عین الدوله از بزرگترین رجال درباری زمان قاجار و پهلوی بود. عین الدوله در مبارک آباد هروی باغی را ساخت که به نام باغ عین الدوله شهرت یافت و از باغ های بسیار زیبای تهران بود. عین الدوله مالک روستاهای حسین آباد و مبارک آباد بود که بخش اعظمی از دارایی های خود را در زمان قحطی بزرگ ایران به گرو گذاشت و پول آن را صرف کمک به مروم قحطی زده کرد و به همین دليل بخش زیادی از اموال خود را از دست داد. باغ عین الدوله پس از درگذشت عین الدوله ، سالها متروکه ماند تا در دهه ۷۰ مجددا مورد بازسازی قرار گرفته و تبدیل به یکی از بهترین نگارخانه های تهران با نام نگارخانه برگ شد.

موزه فرش رسام عرب زاده
در بوستان یکم خیابان پاسداران موزه ای بسیار زیبا به نام موزه فرش رسام عرب زاده وجود دارد که در نوع خود از موزه های دیدنی و زیبای تهران است‌. رسام عربزاده از طراحان نامدار و پیشرو فرش در دوران پهلوی بود. او سالها بر روی طرح فرش ایرانی کار کرد تا توانست طرح های فرش ایرانی را گامی به جلو ببرد. رسام عرب زاده با تلاش زیاد در کارگاه خصوصی خود ، نمایشگاه هایی را از طرح های فرش ایرانی برگزار کرد و طرح های خود را به طراحان بزرگ فرش ایران معرفی کرد. این اقدامات منجر به تشکیل نهادی با نام بنیاد فرهنگی رسام عرب زاده گردید و در سال ۱۳۷۳ بود که بنیاد فرهنگی رسام عرب زاده با همکاری شهرداری تهران ، اقدام به تاسیس موزه فرش رسام عرب زاده کرد و امروز نیز این موزه محل نگهداری از فرش های نفیس ایرانی و محلی مناسب برای آموزش فرش ایرانی است.

موزه جهان نما
موزه جهان نما در انتهای خیابان پاسداران و در مجاورت پارک نیاوران قرار دارد. موزه جهان نما در مجموعه کاخ نیاوران قرار دارد. این موزه در سال ۱۳۷۶ راه اندازی شده و آثار بسیار فاخری از ادوار گوناگون تمدن ایران و جهان و همچنین تابلوها و آثار بسیار فاخری از هنر مدرن را در خود جای داده است. در موزه جهان نما ، آثاری از هنرمندان بزرگ معاصر جهان مانند پیکاسو ، اندی وارهول، سالوادور دالی، آمادئو مودیلیانی، پل گوگن ، مارک شاگال و ژرژ براک نیز موجود است.

کاخ نیاوران
مجموعه کاخ نیاوران نیز در انتهای خیابان پاسداران در محله نیاوران تهران قرار دارد. کاخ نیاوران به مجموعه کاخ هایی اطلاق می شود که در ادوار مختلف قاجاریه و پهلوی در این مکان ساخته شدند. کاخ نیاوران ، کاخ صاحبقرانیه و کوشک احمد شاهی از جمله این کاخ ها هستند که هر کدام از این کاخ ها دارای جلوه های خاصی از زیبایی و هنر معماری ایرانی هستند.

مراکز دولتی پاسداران

به دلیل سازمانی بودن خیابان پاسداران ، امروزه چندین مرکز دولتی در پاسداران وجود دارد که در جای جای این خیابان پراکنده شده اند.
ادارهٔ صنایع دفاع در خیابان پاسداران
ضرابخانه و چاپخانه بانک مرکزی در خیابان پاسداران
سازمان صنایع دریایی در خیابان پاسداران
سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در خیابان شهید جعفری

امکانات درمانی محله پاسداران

خیابان پاسداران دارای چندین کلینیک درمانی است. همچنین بیمارستان لبافی نژاد نیز در خیابان پاسداران قرار دارد و از نظر امکانات درمانی این محله در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد. از دیگر مراکز درمانی اطراف پاسداران تهران می توان به بیمارستان چشم پزشکی نگاه و بیمارستان کودکان مفید اشاره کرد.

قیمت خانه و آپارتمان در پاسداران

پاسداران از جمله مناطق بالا شهر تهران است. قیمت خانه و آپارتمان در پاسداران در سطح مناطق و محله های گران قیمت تهران قرار دارد. رشد قیمت خانه و آپارتمان در پاسداران به دلیل امکانات رفاهی خوب و قرار داشتن این محله در بین محله های گرانقیمت تهران است. اگر نگاهی به مناطق همجوار پاسداران داشته باشیم ، به راحتی متوجه خواهید شد که دلیل گران بودن قیمت خانه در پاسداران چه عناصری است. با نگاهی به آگهی های خرید و فروش خانه در پاسداران به آسانی می توان دریافت که پاسداران را باید در زمره محله های گران شهر تهران به حساب آورد. له خصوص در دهه اخیر و با ورود امکانات بسیار خوبی مانند چهار ایستگاه مترو تقاضا برای خرید خانه و هزارتومان در پاسداران افزایش بسیار زیادی داشته است و این موضوع باعث شده است قیمت زمین در پاسداران نیز افزایش قابل ملاحظه ای داشته باشد.

بهترین منطقه پاسداران

بهترین منطقه پاسداران را از دو منطقه می توان بررسی کرد. موضوع اول خیابان پاسداران است. خیابان پاسداران از سه راه ضرابخانه آغاز شده و تا میدان باهنر یا میدان نیاوران امتداد دارد. در این خیابان باید گفت که محله های بسیاری مانند هروی ، اختیاریه ، احتشامیه و نیاوران و ضرابخانه وجود دارند و باید گفت که بهترین منطقه پاسداران در قسمت های مربوط به صاحبقرانیه و نیاوران قرار دارند. موضوع دوم را باید با محله پاسداران توضیح داد که محله پاسداران تا بزرگراه صدر امتداد دارد‌. در محله پاسداران چندین خیابان با نام های خیابان گلستان پاسداران وجود دارند. خیابان های گلستان پاسداران در قسمت شرقی خیابان پاسداران قرار داشته و به خصوص گلستان دوم پاسداران و گلستان چهارم پاسداران را جزو بهترین منطقه پاسداران می شناسند.‌

زندگی در پاسداران

زندگی در پاسداران را باید از نقطه نظرات مختلف مورد بررسی قرار داد. زندگی در پاسداران دارای نقاط قوت و نقاط ضعف خاص خود است. پاسداران از محله های بسیار خوش مسیر شمال شرق است و حمل و نقل عمومی و جایگاه مترو در این محله بسیار قوی است و بنابراین به راحتی می توان با هر نوع وسیله ای اعم از خودرو شخصی و یا حمل و نقل عمومی می توان به این محله دسترسی داشت. امکانات درمانی در پاسداران با وجود بیمارستان لبافی نژاد و بیمارستان های اطراف آن دارای شرایط بسیار مناسبی است و همچنین این محله دارای بهترین امکانات و دسترسی ها به جاهای دیدنی تهران است.

اما باید توجه داشت که پاسداران امروزه به دلیل قرار داشتن در مجاورت محله های تجاری و اداری بسیار زیاد مانند خیابان شریعتی ، بلوار میرداماد و گسترش بافت تجاری در داخل این محله ، از موضوع ترافیک بسیار زیاد رنج می برد و این ترافیک شدید به خصوص در محورهای مواصلاتی آن مانند سه راه ضرابخانه و بزرگراه همت ، بر آلودگی هوا در این محله تاثیر بسیار زیادی گذاشته است. تنها نقطه امید در این موضوع تراکم جمعیتی کمتر پاسداران به دلیل وجود مجموعه صنایع دفاع و باغ سلطنت آباد در پاسداران است و اگر این باغ نیز مبدل به آپارتمان شده بود ، بر مشکلات پاسداران می افزود. درباره زندگی در پاسداران باید گفت که پاسداران جزو مناطق خوب شهر تهران برای زندگی است و اگر بتوانید با ترافیک بزرگراه همت کنار بیایید ، پاسداران یکی از بهترین گزینه ها برای زندگی است.

5/5 - (1 امتیاز)
نازی آباد ساخته دست نازی های آلمانی یا هدیه نازخانم ناصرالدین شاه
کامرانیه محله ای لوکس در شمال تهران (بررسی کامل کامرانیه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
خروج از نسخه موبایل