1. صفحه اصلی
  2. روستا و آبشار سنگان کجاست (فوق العاده زیبا و دیدنی)
روستای سنگان

روستا و آبشار سنگان کجاست (فوق العاده زیبا و دیدنی)

4 دیدگاه

روستای سنگان از بهترین روستاهای گردشگری اطراف تهران است. روستای سنگان از توابع بخش کن سولقان بوده و یکی از نزدیکترین روستاهای تهران است. آبشار سنگان ، امامزاده قاسم سنگان ، قله پهنه حصار ، ارگ سنگی سنگان ، رودخانه سنگان و باغ دره سنگان جزو جاهای دیدنی سنگان هستند. تاریخچه سنگان بسیار طولانی است و این روستا جزو روستاهای قدیمی سولقان است. فاصله تهران تا سنگان تنها ۲۰ کیلومتر است و این فاصله کم ، سنگان را در زمره نزدیکترین روستاها به تهران قرار می دهد. همچنین این روستا و آبشار آن با توجه به جاذبه های طبیعی زیبای خود جزو جاهای دیدنی تهران هستند. همچنین پیشنهاد می کنیم از صفحه روستاهای گردشگری تهران هم دیدن فرمائید

روستای سنگان

روستای سنگان از توابع بخش کن و روستای سولقان است که در جاده امامزاده داود قرار دارد. این روستا بعد از روستای کشار نزدیکترین روستا به سولقان محسوب می شود و در کمترین فاصله می توان خود را به این روستای زیبا رساند. خروجی روستای سنگان ، اولین خروجی روستاهای سولقان است و تمامی روستاها اعم از روستای رندان و روستای کیگا بعد از خروجی سنگان قرار دارند. ارتفاع روستای سنگان از سطح دریا 2100 متر است که این ارتفاع در بخش های مختلف سنگان با یکدیگر تفاوت دارد. روستای سنگان یکی از روستاهای زیبای اطراف تهران است که هنوز ریشه های سنت های قدرتمند اجتماعی و کوچه باغ های زیبا را می توان در این منطقه دید. البته با ساخت و سازهای چند ساله اخیر بخش هایی از این کوچه باغات مبدل به آپارتمان شده است. اما هنوز نیز میتوان در بخش هایی از این روستای زیبا در کوچه باغ های قدیمی و با سایه های درختان و گلهای رنگارنگ آن قدم زد. روستای سنگان دو اثر ثبت شده ملی را در فهرست آثار ملی ایران دارد.

روستای سنگان
این دو اثر آبشار سنگان و چنار هزار ساله سنگان است. از نظر ثبت آثار ملی نیز روستای سنگان یکی از غنی ترین روستاها است ، چرا که کمتر روستایی را در اطراف تهران می توان دید که دارای دو اثر ثبت ملی باشد. آبشار سنگان به دلیل ارتفاع بسیار بلند که بلندترین آبشار تهران شناخته می شود و چنار هزار ساله سنگان نیز به دلیل زیبایی و قدمت درخت چنار توانسته اند در فهرست آثار ملی قدم بگذارند.

تاریخچه سنگان

قدمت روستای سنگان را برخی از منابع به یش از 2 هزار سال نیز تخمین می زنند. اما آنچه مشخص است وجود چنار هزار ساله سنگان و امامزاده های سنگان نشان دهنده قدمت تاریخی این روستا است و اینکه در هر کدام از محلات سنگان امامزاده ای مدفون است نشان می دهد که زندگی در تمامی این محلات از گذشته دور جاری بوده است. یکی از این امامزاده ها ، به نام امامزاده عقیل در روستایی به نام مزرا در محلی نرسیده به روستای سنگان قرار دارد که این منطقه نیز از گذشته جزئی کوچک از روستا بود ، اما پس از احداث بزرگراه تهران شمال میان مزرا و روستای سنگان فاصله افتاد و این دو محله از یکدیگر جدا شدند.

چنار دیگری در حسینیه سنگان بالا یا محله سر قرار دارد که این چنار کهنسال نیز احتمالا بیش از پانصد سال قدمت دارد و تمامی این موارد نشان از قدمت طولانی این روستا دارد. از دیگر نشانه های قدمت سنگان ، گویش و زبان سنگان است. اهالی این منطقه به زبان تاتی صحبت می کنند. وجود این گویش و اصالت آن نیز نشان از قدمت تاریخی این منطقه دارد. گفته می شود که ناصر خان اویسی فردی بوده که اصول کشاورزی مدرن را به سنگان آورد. وی را فرزند عیسی خان ، نایب الحکومه شمیرانات می دانند که خدمات بسیاری را به این منطقه داده است. امروزه نیز یکی از طایفه های بزرگ این منطقه خانواده اویسی هستند که در میان محله و باغدره دارای املاک بسیاری هستند. از دیگر طایفه های این من منطقه می توان به طایفه های محمد حسینی ، بذرانبار ، شاه بابایی ، خانی ، کرمی ، خوشه دار و ابوالقاسمی اشاره کرد. این خانواده های بزرگی بودند که از گذشته تا کنون در سنگان زندگی کرده و امروز نیز منشاء آبادانی در این منطقه هستند.

تا حدود ۵۰ سال پیش شغل اهالی این روستا کشاورزی و دامداری بود. مشاغل دیگری که ساکنین روستا داشتند ، شامل حصیر بافی و صنایع دستی بود که اخیرا یکز از این صنایع دستی به نام سبد سنگونی در منطقه احیا شده است. از دیگر مشاغل اهالی منطقه تولید انواع سبزی ها و ادویه های خشک مانند گلپر و سبزی های نعنا و پونه خشک شده بود که در حال حاضر نیز این محصولات در منطقه یافت می شود. با گسترش شهر تهران در دهه 60 و وجود امکانات شهری در تهران بسیاری از اهالی روستا به تهران مهاجرت کرده و در بخش های مختلف این شهر مانند منطقه استاد معین مهاجرت کردند. امروزه نیز شغل غالب اهالی این منطقه کشاورزی و باغداری است و البته بسیاری نیز این مشاغل را در کنار مشاغل رسمی خود در تهران دارند.

آبشار سنگان
آبشار سنگان کجاست؟

آبشار سنگان بلندترین آبشار تهران است. ارتفاع آبشار سنگان از سطح دریا 2572 متر است. آبشار سنگان به آبشار یخی سنگان نیز شهرت دارد. این آبشار زیبا بعد از روستای سنگان قرار دارد و فاصله آبشار سنگان تا روستا در حدود ۶ کیلومتر است. ارتفاع آبشار سنگان در حدود ۳۰ متر است و با این ارتفاع به بلندترین آبشار تهران یا مرتفع ترین آبشار تهران معروف است. هر روزه گردشگران بسیاری برای بازدید از این آبشار زیبا به دل کوه ها زده و با رسیدن به این آبشار در دل طبیعت به تفریح و ورزش می پردازند.

مسیر روستای سنگان

برای رسیدن به روستای سنگان باید از محله شهر زیبا وارد محله شهران شده و پس از رسیدن به فلکه دوم شهران وارد جاده کوهسار شوید. اگر از طرف کرج می خواهید به این روستا بروید ، باید از بزرگراه همت وارد جاده کوهسار شده و خود را به انتهای جاده کوهسار رسانده و از انتهای جاده کوهسار وارد جاده سولقان شوید. فاصله تهران تا سنگان از خروجی تهران به جاده امامزاده داود تا روستای سنگان کمتر از ۲۰ کیلومتر است. برای رسیدن به سنگان باید از جاده کوهسار به سمت روستای سولقان بروید.بعد از روستای سولقان باید جاده را به سمت امامزاده داود ادامه داده و پس از حدود ۴ کیلومتر و بعد از رد شدن از اولین پل روگذر آزاد راه تهران شمال و در سمت چپ جاده ، تابلویی کوچک و قدیمی خروجی جاده سنگان را به شما نشان خواهد داد. از خروجی جاده سنگان تا روستا تقریبا ۸ کیلومتر فاصله است که جاده ای زیبا از دل صخره ها و کوه های زیبای منطقه عبور کرده تا به روستای سنگان می رسد.

محله های سنگان

روستای سنگان دارای چهار محله زیبا است. سنگان پایین ، سنگان وسط یا به گویش محلی (( میون محله )) ، باغ دره و سنگان بالا یا به گویش محلی ((محله سر )) چهار محله روستای سنگان هستند. این محلات هر کدام زیبایی ها و جاذبه های گردشگری خاص خود را دارند. روستای سنگان از نظر وسعت ، وسیع ترین روستای بخش کن است. وسعت سنگان از تمام روستاهای این بخش مانند واریش ، وردیج ، سولقان ، امامزاده داود ، کیگا و رندان بیشتر بوده و به همین دلیل نیز جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیار زیادی در این روستا وجود دارد.‌

جاذبه های سنگان

جاذبه های سنگان به چندین بخش تقسیم می شود. جاذبه های تاریخی ، جاذبه های طبیعی و جاذبه های مذهبی جزو جاذبه های گردشگری سنگان هستند. جاذبه های طبیعی سنگان شامل طبیعت و کوچه باغهای زیبای سنگان ، رودخانه سنگان ، آبشار سنگان ، باغات سنگان ، چنار هزار ساله امامزاده قاسم ، مسیر کوهنوردی به آبشار سنگان ، مسیر کوهنوردی به قله پهنه حصار و کوچه باغهای روستا است. جاذبه های مذهبی این روستا شامل چهار امامزاده است. امامزاده قاسم ، امامزاده عقیل ، امامزاده علاءالدین و امامزاده عماد الدین امامزاده های چهار گانه روستا هستند. جاذبه های تاریخی سنگان نیز شامل تکیه قدیمی در سنگان وسط یا میان محله است که دارای قدمتی نزدیک به ۱۵۰ سال است.

مسیر کوهنوردی به آبشار سنگان

مسیر کوهنوردی به آبشار سنگان ، یکی از مشهورترین و زیباترین مسیرهای کوهنوردی منطقه سولقان است. گردشگران و کوهنوردان بسیار زیادی به این مسیر علاقه داشته و هر هفته برای کوهنوردی و گشت و گذار پای در این مسیر می گذارند. مسیر کوهنوردی آبشار سنگان جاذبه های بسیار زیادی را برای گردشگران دارد. باغات زیبای منطقه ، رودخانه زیبای سنگان و طبیعت بی نظیر منطقه از جاذبه های این مسیر است. مسیر کوهنوردی از حاشیه امامزاده قاسم آغاز می شود. فاصله روستای سنگان تا آبشار سنگان در حدود 5 کیلومتر است که این فاصله در حدود 2 تا 3 ساعت پیاده روی نیمه سنگین زمان خواهد برد. در طی مسیر باید از یال کوه ها خود را به منطقه دودران برسانید. در این محدوده جاده آسفالته و باشیب کم است و هر فردی با هر توانی می تواند در حدود 1 ساعت خود را به این منطقه برساند. دو دران به معنی جایی است که دو دره در کنار یکدیگر وجود دارد و محلی ها این نام را بر روی دودران گداشته اند. در این منطقه اولین تابلوی آبشار خود نمایی می کند. آبشار از این قسمت حدود 2 الی 3 کیلومتر با دودران فاصله دارد.
فاصله بین دودران تا آبشار سنگان دارای شیب سنگین تری است. از منطقه دودران طبیعت زیبای آبشار سنگان بیشتر خودنمایی می کند. ادامه مسیر بیشتر از کنار باغات و رودخانه عبور کرده و دارای زیبایی چشم نوازی است. در این مسیر و بعد از طی کردن عرض رودخانه باید از یک یال سنگین عبور کنید که این سینه کش کوه با شیب بسیار زیادی همراه بوده و تقریبا در حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت از شما زمان خواهد برد. بعد از طی کردن این شیب سنگین آبشار زیبای سنگان خود نمایی خود را آغاز می کند. آبشار سنگان در حدود 30 الی 40 متر ارتفاع داشته و جزو زیباترین آبشارهای تهران است. دبی این آبشار در فصل تابستان به دلیل آبیاری باغات بسیار کم بوده ، اما در زمستان با دبی و حجم مناسب دارای زیبایی چشم نوازی است. آبشار نگان به خصوص در فصل زمستان زیبایی خیره کننده ای دارد. ارتفاع یخ و قندیل های این آبشار تا 15 متر نیز می رسد و از زیباترین آبشارهای یخی تهران است.

غار بیوک آقا

غار بیوک آقا

غار بیوک آقا یکی از جاذبه های آبشار سنگان است. غار بیوک آقا غاری دست ساز است که در حدود ۵۰ سال قبل توسط شخصی به نام آقا بیوک در کنار آبشار حفر شد‌ و تا امروز جزو جاذبه های زیبای آبشار سنگان باشد. روایتی بسیار جالب در مورد کندن این غار توسط آقا بیوک نقل است. آقا بیوک که فردی ترک زبان بوده ، در مورد مشقات کندن کوه و ایجاد این غار عنوان کرده که برای کندن غار تعداد ۷۵ عدد قلم فولادی را مصرف کرده و این قلم های فولادی در زمان کندن کوه از بین رفته اند. در محلی که آقا بیوک ، اقدام به کندن کوه کرده است ، سنگ کوه ، یکپارچه و بسیار سخت بوده و به همین دلیل قلم های فولادی یکی پس از دیگری در زمان کندن و خرد کردن سنگ ها از بین رفته و تمام می شدند. از دلایل کندن آقا این غار در آن جای سخت و سنگی یکپارچه زیاد نمی دانیم. شاید که بیوک آقا خواسته باشد که خاطره ای از فرهاد را و اینبار در سنگان زنده کند. هر چه باشد امروز غار بیوک آقا یا غار آقا بیوک یکی از جاذبه های زیبا در کنار آبشار سنگان است.

مسیر سنگان به پهنه حصار

اگر قصد ماجراجویی بیشتری در سنگان دارید ، صعود به قله پهنه حصار در مقابل شما است ، اما باید بدانید که از این قسمت به بعد برای صعود آماتوری مناسب نیست. صعود به قله پهنه حصار نزدیک به 2 الی 3 ساعت زمان خواهد برد. قله پهنه حصار دارای مسیرهای متعددی است. مسیر روستای خور به پهنه حصار ، مسیر واریش به پهنه حصار و مسیر سنگان به پهنه حصار از جمله مسیرهای مورد علاقه کوهنوردان است و در این میان مسیر آبشار سنگان به پهنه حصار جزو زیباترین و جذابترین مسیرهای صعود به پهنه حصار است. صعود به پهنه حصار در شیبی سنگین تر از صعود به آبشار سنگان است و برای این صعود باید حرفه ای تر و با لوازم کوهنوردی کامل رفت و به خصوص در فصل زمستان صعود به پهنه حصار برای کوهنوردان آماتور به هیچ عنوان پیشنهاد نمی گردد. صعود به پهنه حصار دارای الزامات خاص خود است و از برگترین این الزامات همراه بودن با یک بلد و یا مربی است.

قله پهنه حصار

پهنه حصار با نام یک قله شهرت دارد ، اما این قله در واقع ، یک پهنه و دشت سرسبز و زیبا است. پهنه حصار پهنه سبزی است که در آن امامزاده ای به نام امامزاده بی بی قمر مدفون بوده و در کنار مرقد امامزاده بی بی قمر ، اطاقکی برای استراحت کوهنوردان ساخته شده است . امامزاده بی بی قمر و جان پناه آن به معنای واقعی استراحت گاه و جان پناهی بسیار دلچسب برای کوهنوردان است. در گذشته مرسوم بود که اهالی روستاهای سنگان ، خور و واریش بعد از اتمام و جمع آوری محصولات خود ، سفری چند روزه را به پهنه حصار داشتند و خاطرات شیرین این اقامت ها برای اهالی این روستاها هنوز باقی است. قله پهنه حصار به پهنه سار نیز شهرت دارد و در زبان محلی به این منطقه پهنه سار گفته می شود. این دشت یکی از بکرترین و زیباترین مناطق البرز در حوالی تهران است و دارای طبیعتی بسیار زیبا است.

مسیر روستای سنگان
اقامت در سنگان

روستای سنگان تنها دارای یک اقامتگاه است که این اقامتگاه ارگ سنگی نام دارد. به جز این اقامتگاه ، اگر قصد شب مانی در سنگان را دارید ، به جز این اقامتگاه ، مجبور به زدن کمپ هستید. در مورد زدن کمپ بهترین مکان ، در کنار صحن امامزاده قاسم است ، چرا که در این محل برخی از امکانات حداقلی البته به جز آب بهداشتی در دسترس است.

روستای مزرا در سنگان

روستای مزرا یکی از روستاهای بسیار کوچک سنگان است که محل دفن امامزاده عقیل است. روستای مزرا دارای چند واحد مسکونی و باغاتی است که در مجموع بیش از پنجاه هزار متر نبوده اما دارای زیبایی های خاص خود است. روستای مزرا در گذشته دارای جمعیت بیشتری بود ، اما پس از رسیدن امکانات شهری به سولقان ، اهالی مزرا غالبا به سولقان مهاجرت کرده اند و از همان زمان نیز ساکن سولقان بوده اند. مزرا دشتی زیبا است که برای گردشگری و تفریح دارای جاذبه های خاص خود است. این دشت زیبا نیز لوکیشن برخی از فیلم ها و سریال هایی بوده که در محیط های کوهستانی فیلمبرداری شده اند.

چنار هزار ساله امامزاده قاسم

یکی از آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی طبیعی ایران ، درخت چنار هزار ساله امامزاده قاسم است. این درخت چنار کهنسال از زیباترین درختان چنار تهران است که دارای تنه ای چند شاخه است. درخت چنار هزار ساله در طی سالیان دراز عمر خود تنه اصلی را از دست داده و تنه های فرعی این درخت خود ، هر کدام به درختانی با قطر بیش از دو متر تبدیل شده اند که این موضوع می تواند قدمت این چنار و روستای سنگان را از آنچه که هست ، بالاتر ببرد. چنار هزار ساله سنگان از نمادهای زیبای این روستا است و در کنار بارگاه مقدس امامزاده قاسم و رودخانه سنگان ، ترکیبی زیبا و چشم نواز را برای گردشگران ایجاد کرده است.

امامزاده قاسم سنگان

امامزاده قاسم سنگان را جزو نوادگان امام سجاد (ع) می دانند که در روستای سنگان بالا دفن شده و امروز تبدیل به زیارتگاهی با صفا برای گردشگران شده است. امامزاده قاسم محل تجمعات مذهبی اهالی منطقه است و بسیاری از تجمعات مذهبی اهالی این روستا در این مکان برگزار می شود. امامزاده قاسم در میان امامزاده های این روستا دارای ارج و قرب خاصی است.

امامزاده علاء الدین

امامزاده علاء الدین از جمله امامزاده های میان محله است که در میان باغات و در بالای یکی از تپه های زیبای این منطقه و در کنار آرامستان سنگان قرار دارد. امامزاده علاءالدین یکی از قدیمی ترین بناهای موجود در سنگان است که در مرمت اخیر در دهه نود از هویت تاریخی خود تا حدی جدا شده و به هویت تاریخی این مکان آسیب وارد شد.

امامزاده عماد الدین

امازاده عماد الدین یکی از امامزاده های روستای سنگان پایین است که در کنار تکیه سنگان قرار دارد. امامزاده عمادالدین در سنگان پایین به همراه تکیه قدیمی سنگان از جمله مراکز مهم این منطقه برای برگزاری تجمعات مذهبی و اجتماعی است.

روستای سنگان
سوالات متداول روستای سنگان

آبشار یخی سنگان کجاست؟

آبشار یخی سنگان همان آبشار سنگان است که به آبشار یخی سنگان نیز مشهور است. دلیل شهرت این آبشار به آبشار یخی سنگان ، یخ زدن این آبشار در فصل زمستان و تشکیل قندیل ها و تپه یخی در اطراف آن در ماه های دی و بهمن است که یکی از جاذبه های گردشگری سنگان است.

فاصله سنگان تا تهران چند کیلومتر است؟

فاصله تهران تا سنگان از خروجی جاده امامزاده داود و میدان بهاران تا روستای سنگان ۱۸ کیلومتر است.

5/5 - (1 امتیاز)

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • روستای سنگان خیلی دیدنی های زیادی داره. من چند بار رفتم . فاصله تهران تا سنگان هم خیلی کمه و خیلی راحت در دسترسه

    پاسخ
  • روستای سنگان چند سال پیش خیلی زیباتر بود. دارن این روستا رو هم خراب می کنن. آپارتمان ها کم کم دارن سنگان رو از بین می برن. تمام کوچه باغهای سنگان یکی یکی دارن از بین می رن

    پاسخ
  • آبشار سنگان چقدر کم آبه. بعد از کلی خستگی رسیدیم به آبشار سنگان. اصلا توقع نداشتم با یه آبشار کم آب مواجه بشیم. اما مسیر آبشار سنگان از زیباترین مسیرهای کوهنوردی تو تمام تهرانه و هیچی از زیبایی کم نداره.

    پاسخ
  • آبشار سنگان رو حتما باید تو زمستون دید. آبشار یخی سنگان تو آبشارهای تهران بی نظیره

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست