1. صفحه اصلی
  2. مقالات و نوشته ها
  3. کافه نادری
کافه نادری

کافه نادری

کافه نادری یکی از قدیمی ترین کافه های ایران است که در خیابان جمهوری قرار دارد. کافه نادری جزو اولین و مشهورترین کافه های شهر تهران است. کافه نادری با دو سالن از مشتریان خود پذیرایی می کند. سالن اول جهت سرو قهوه و انواع نوشیدنی ها است و سالن دوم مخصوص سرو غذا است. کافه نادری به لحاظ برخی ویژگی ها یکی از نوستالژیک ترین و مشهورترین کافه های کشور است. در این مطلب به معرفی کافه نادری و ویژگی های کافه نادری خواهیم پرداخت.

تاریخچه کافه نادری

از مهمترین ویژگی های کافه نادری تاریخچه و قدمت این کافه است. زمان ساخت کافه نادری به سال 1306 می رسد. در سال 1306 یک مهاجر ارمنی به نام خاچیک مادیکیانس اقدام به تاسیس کافه ای در تهران کرد که بعدها به کافه نادری مشهور شد. خاچیک مادکیانس روبروی سفارت انگلستان در تهران قنادی نادری را افتتاح کرد که قنادی نادری جزو اولین قنادی ها و شیرینی پزی های تهران بود. وی پس از مدت کوتاهی ، متوجه شد که می تواند کافه ای به سبک فرنگی در تهران دایر کرده و نام این کافه را نیز به دلیل نام خیابان نادری که نام قدیمی خیابان جمهوری اسلامی بود ، کافه نادری گذاشت. همزمان با این کار رستوران و هتل نادری را نیز راه اندازی نمود و کافه نادری با مجموعه ای متنوع از کافه ، رستوران ، قنادی و هتل ، فعالیت خود را ادامه داد. کافه نادری با مجموعه بسیار خوب خود میزبان علاقمندان کافه های فرنگی و شیرینی جات و غذاهای فرنگی شده بود و پس از مدت کوتاهی توانست برای خود شهرتی به دست آورد. گر چه قبل از کافه نادری ، کافه های دیگری در تهران متولد شده بودند ، اما هیچ کدام از آنها نتوانستند شهرت خود را به کافه نادری برسانند. کافه لفانطه و کافه رستوران گراند هتل از زمره کافه های مشهور تهران بودند. کافه لفانطه که کافه ای به سبک ترکان عثمانی بود و کافه رستوران گراند هتل نیز کافه ای مشهور در دل تهران بود. هتل نادری تا مدتها بزرگترین هتل تهران پس از گراند هتل بود. مجموعه کافه نادری نیز به لحاظ ترکیب هتل ، رستوران، قنادی و کافه ، مجموعه ای بی نظیر در قلب تهران بود. این ترکیب تا سالها نمونه ای دیگر در تهران نداشت. پس از چندی کافه نادری توانست تمامی این کافه ها را پشت سر گذاشته و خود را به عنوان مشهورترین کافه تهران معرفی کند.

دلیل شهرت کافه نادری

کافه نادری به دو موضوع شهرت دارد. اینکه کافه نادری میزبان و پاتوق روشنفکران زمان خود بود و آنکه کافه نادری اولین بیف استراگانوف ، بیفتک و شاتوبریان را به تهرانی ها معرفی کرد. کافه نادری را با نام روشنفکران و شاعران و نویسندگان به نام دهه سی تا پنجاه می شناسند. کافه نادری معتبرترین پاتوق روشنفکری در دهه های سی تا پنجاه بود. صادق هدایت ، سیمین دانشور ، احمد فردید ، نیما یوشیج ، جلال آل احمد ، نصرت رحمانی ، احمد شاملو و بسیاری دیگر از روشنفکران و نویسندگان بزرگ ایران کافه نادری را پاتوقی مناسب برای نشست های فکری خود انتخاب کرده بودند. هنرمندان و روشنفکران تهران بعد از فراقت از کار روزانه در کافه نادری گردهم جمع شده و با هم تبادل نظر داشتند و گاه نشست های ادبی خود را در کافه نادری برگزار می کردند.

صادق هدایت و کافه نادری

اینکه کافه نادری پاتوق روشنفکران و نویسندگان شده بود ، روایت جالبی دارد. صادق هدایت شاید اولین نویسنده ای بود که پای نویسندگان را به کافه نادری باز کرد. جهانگیر هدایت در این رابطه می گوید:
در اروپا سنت پذیرایی در خانه چندان مرسوم نیست؛ در حالی‌ که در ایران پذیرایی در خانه بسیار باب بوده و هست. از سوی دیگر جوانانی که بضاعت پذیرایی در خانه را نداشتند، برای دیدارهای دوستانه یا کاری، کافه‌ای را انتخاب می‌کردند و در آنجا جمع می‌شدند و هر کسی، دُنگ یا سهم خودش را نیز می‌داد. با بازگشت هدایت به ایران، وی در اتاقی در خانه‌ پدری سکونت کرد. پدر ایشان، مرحوم «اعتضادالملک» از اعیان بسیار جدی و فاخر بود و بنابراین هدایت، مطلقاًّ‌ نمی‌توانست دوستانش را آنجا دعوت و از آنان پذیرایی کند. چنین بود که همان روش فرانسوی را در ایران هم پیاده کرد. پیش از هدایت جریان جدی کافه‌نشینی، روشنفکرانه نبود.
صادق هدایت همراه با بزرگ علوی، مجتبی مینوی و مسعود فرزاد گروه ربعه را تشکیل داده و هر روز پس از فراغت از کار روزانه در کافه نادری جمه شده و محافل فکری خود را در این کافه برگزار می کردند. گروه ربعه و صادق هدایت بنیانگذار محافل ادبی و فکری کافه نادری بودند.

پس از گذشت مدتی نویسندگان و روشنفکران دیگری به این حلقه اضافه شده و یا خود حلقه های دیگری را تشکیل دادند که این حلقه ها منجر به شهرت کافه نادری شد. این حلقه ها و محافل به گونه ای شده بود که هر کدام از هنرمندان و شاعران در کافه نادری میز اختصاصی خود را داشتند و در صورت نبودن خود نیز میزشان خالی می ماند. هنوز نیز میز صادق هدایت و جلال آل احمد در کافه نادری به احترام این دو نویسنده بزرگ رزور بوده و از هیچ مشتری در روی این میزها پذیرایی نمی شود.

روایتی در مورد صادق هدایت در کافه نادری

سکینه همسر لر تبار استاد محمد بهمن بیگی ، بنیانگذار آموزش و پرورش عشایری ایران در کتاب بانوی ایل ، روایتی جالب از برخورد بهمن بیگی با صادق هدایت در کافه نادری دارد که ذکر آن خالی از لطف نیست.
‍ همسرم؛ محمد بهمن بیگی می‌گفت: موقعی که فارغ التحصیل شده بودم، کتاب بوف کور صادق هدایت را خواندم. همیشه دلم می‌خواست صادق هدایت را ببینم. شنیده بودم که روزهای جمعه با عده‌ای از دوستانش مثل بزرگ علوی، نیمایوشیج و چند نفر دیگر در کافه نادری شمیران جمع می شوند.
روز جمعه سوار درشکه شدم و به کافه نادری شمیران رفتم. در گوشه کافه، دیدم که میزی گذاشته اند و عده ای دورش نشسته‌اند.
پرسیدم صادق هدایت کدام یک از آنهاست؟گفتند: آن فرد عینکی. رفتم و سلام کردم و گفتم آمده ام شما را ببینم. کتاب بوف کور را خوانده ام. کمی با هم حرف زدیم. گفت: اهل کجا هستی؟ گفتم : قشقایی هستم و تازه لیسانس حقوق گرفته ام. از من پرسید: خوب حالا که قشقایی هستی، تفنگ هم داری؟
گفتم : بله تفنگ هم دارم. گفت: آهو هم می زنی؟ گفتم : بله آهو هم می زنم. گفت: تفنگ دست آهو هم میدهی؟!
فهمیدم که چه می‌گوید. چون صادق هدایت گیاهخوار بود و مخالف شکار و کشتن حیوانات. گفتم فهمیدم چه گفتی؟! سپس خداحافظی کردم. بعد از مدتی که از تهران به ایل بازگشتم، دو تا تفنگ داشتم که گفتم آنها را آوردند. هردو تا را به پارک بمو بخشیدم. ( پارک بمو منطقه حفاظت شده در نزدیکی شیراز بالای دروازه قرآن) بعد از تعطیلات به تهران برگشتم.‌ باز به کافه نادری رفتم و کتاب عرف و عادت در عشایر فارس را به او تقدیم کردم و گفتم من تفنگ هایم را بخشیدم و هرگز شکار نخواهم کرد. بعد از این ملاقات، مورد لطف و تشویق او قرار گرفتم و با هم دوست شدیم

کافه نادری پس از انقلاب

کافه نادری در زمان انقلاب و در جریان مصادره های ابتدای انقلاب ، توسط بنیاد شهید انقلاب اسلامی مصادره گردید. . بعد از چند سال بخشی از آن که شامل قنادی، کافه‌رستوران و هتل بود به بخش خصوصی فروخته می‌شود. ستاد اجرایی فرمان امام نیز بخش‌های دیگر مصادره شده از جمله حیاط ۴ هزار متری را به مالکیت در آورده است. این ستاد تا به حال سه بار برای حیاط هتل نادری مزایده اعلام کرده ولی با توجه به حساسیت‌های ایجاد شده به تاریخی بودن مجموعه، فروش این حیاط با اعلام ستاد اجرایی فرمان امام در حال حاضر منتفی است. گرچه موضوع فروش و تخریب مجموعه حیاط کافه نادری در حال حاضر منتفی شده است ، اما این خطر وجود دارد که در هر زمانی این موضوع در دستور کار مالک آن قرار گیرد.

کافه نادری کجاست

کافه نادری در خیابان جمهوری اسلامی که پیش از انقلاب به نام خیابان نادری معروف بود قرار دارد
آدرس کافه نادری

تهران، خیابان جمهوری، بین سی تیر و چهارراه استانبول، پلاک ۵۲۴ و ۵۲۰

شماره تماس کافه نادری

02166720791

مسیر دسترسی به کافه نادری با اتوبوس و تاکسی

کافه نادری در درون محوطه طرح ترافیک‌ تهران قرا ر دارد و به همین دلیل بهترین مسیر دسترسی به کافه نادری با وسایل حمل و نقل عمومی مانند تاکسی و اتوبوس است. شما می توانید از هر تاکسی و اتوبوسی که شما را به تقاطع چهارراه استانبول برساند ، استفاده کنید.

مسیر مترو به کافه نادری

نزدیکترین ایستگاه مترو به کافه نادری

یکی از بهترین راه های دسترسی به کافه نادری مسیر مترو و ایستگاه میدان فردوسی است. با سوار شدن به خط دو متروی تهران و تغییر مسیر از سمت شرق در ایستگاه دروازه شمیران، به ایستگاه میدان فردوسی برسید. برای دسترسی از سمت شمال تهران بهتر است با خط شماره یک مترو به‌سمت کهریزک حرکت کنید و با تغییر مسیر در ایستگاه دروازه دولت، به‌سمت ارم سبز بروید. با گذشت یک ایستگاه از ارم سبز، به ایستگاه فردوسی خواهید رسید.

 خط چهار مترو به‌راحتی شما را از غرب تهران به میدان فردوسی خواهند رساند و طی مسیری کوتاه، به کافه نادری دسترسی پیدا خواهید کرد.

امتیاز شما به این مطلب
شیوع وبا در تهران
خیابان لاله زار چگونه ساخته شد

پست های مرتبط

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام
    یادش به خیر دوران دانشجویی دانشگاه سوره سه راه جمهوری
    هفته ای یک بار دورهمی تو کافه نادری داشتیم
    کاش دوران دانشجویی و کافه نادری تموم نمی شد.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست