1. صفحه اصلی
  2. دیوان عدالت اداری تهران
دیوان عدالت اداری تهران

دیوان عدالت اداری تهران

دیوان عدالت اداری سازمانی اداری و قضایی است که به آدرس تهران، بزرگراه شهید ستاری، خیابان مختاری، نبش خیابان ایران زمین و با شماره تماس ۰۲۱-۵۱۲۰۰ ساختمان دیوان عدالت اداری قرار دارد و برای دسترسی به این مرکز شما می‌توانید از طرق مختلف به آن دسترسی داشته باشید. دیوان عدالت اداری، نهادی است که تحت نظر قوه قضاییه تشکیل شده و مرجع رسیدگی به شکایات اشخاص نسبت به آرای حقوقی و مدنی و آیین‌نامه‌های و قوانین مربوط به ادارت دولتی، شهرداری‌ها و ارگان‌های دولتی است. این نهاد قضایی به علت نحوه رسیدگی به شکایات اشخاص حقیقی و حقوقی تحت نظر مستقیم قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران اداره شده و به عنوان نهادی قضایی در جامعه شناخته می‌شود. سؤالات بسیاری در مورد نحوه عملکرد، آدرس دیوان عدالت اداری، شماره تلفن دیوان عدالت اداری، مسیر دسترسی به دیوان توسط خودروی شخصی و مترو، نحوه شکایت، پیگیری پرونده و شعب دیوان عدالت اداری پرسیده می‌شود که ما در این نوشته به این مطالب خواهیم پرداخت.

دیوان عدالت اداری چیست؟

دیوان عدالت اداری نهادی قضایی است که بر اساس اصل ۱۷۳ قانون اساسی تشکیل شده است. وظیفه مشخص دیوان عدالت اداری رسیدگی به شکایات، اعتراضات و دادخواهی‌های مردم نسبت به آرای نهاد‌ها و دستگاه‌های حاکمیتی و همچنین آیین‌نامه‌ها و قوانین دستگاه‌های دولتی تأسیس شده است. این دیوان زیر نظر قوه قضاییه فعالیت دارد و از نهاد‌هایی است که جزء زیر مجموعه قوه قضاییه محسوب می‌گردد. رئیس دیوان عدالت اداری توسط رئیس قوه قضاییه منصوب می‌گردد.

آدرس دیوان عدالت اداری:
تهران، بزرگراه ستاری، خیابان مخبری، نبش خیابان ایران زمین، ساختمان دیوان عدالت اداری
شماره تماس دیوان عدالت اداری:
۰۲۱-۵۱۲۰۰

مسیر‌های دسترسی به دیوان عدالت اداری

برای رسیدن به ساختمان دیوان عدالت اداری می‌توان از طریق مترو، خودروی شخصی و اتوبوس‌ها و مسیر‌های حمل و نقل عمومی اقدام کرد. برای هر کدام از این راه‌های دسترسی نیز راه‌های گوناگونی وجود دارد که شما می‌توانید از طریق این راه‌ها خود را به دیوان عدالت اداری برسانید.

خودروی شخصی
یکی از راه‌های دسترسی به ساختمان و آدرس دیوان عدالت اداری استفاده از خودروی شخصی است. شما برای رسیدن به آدرس این مکان می‌توانید از مسیر‌های مختلفی استفاده کنید.

  • بزرگراه ستاری:
    بزرگراه ستاری یکی از راحتترین مسیر‌های دسترسی به دیوان عدالت اداری است. شما می‌توانید از بزرگراه شهید همت وارد بزرگراه ستاری شمال شده و بعد از رسبدن به چهار راه مخبری وارد بلوار مخبری شوید. پس از طی کردن ۵۰۰ متر به خیابان ایران زمین خواهید رسید و می‌توانید خود را به دیوان برسانید.
  • بزرگراه اشرفی اصفهانی:
    بزرگراه اشرفی اصفهانی نیز از جمله مسیر‌های دسترسی به دیوان است اما باید توجه داشته باشید که مسیر بزرگراه اشرفی را می‌توانید از طریق مسیر شمال به جنوب بزرگراه اشرفی اصفهانی و پس از میدان پونک استفاده کنید. هنگامی که مسیر شمال به جنوب بزرگراه اشرفی را طی می‌کنید پس از میدان پونک و قبل از رسیدن به بزرگراه همت باید وارد خیابان مخبری شده و پس از طی کردن بلوار عدل و بلوار سردار جنگل به خیابان ایران زمین و ساختمان دیوان عدالت اداری می‌رسید.

مترو:
مسیر دسترسی به دیوان عدالت اداری با مترو یکی از مسیر‌هایی است که شما می‌توانید از آن استفاده کنید، اما باید توجه داشته باشید که نزدیکترین‌ایستگاه مترو به دیوان عدالت اداری، ‌ایستگاه مترو اشرفی اصفهانی در خط شش مترو تهران و‌ایستگاه مترو ستاری است است. شما پس از خارج شدن از‌ایستگاه مترو اشرفی می‌توانید خود را با تاکسی و یا اتوبوس‌های میدان پونک به خیابان مخبری رسانده و به سمت بزرگراه ستاری سوار تاکسی شوید تا به خیابان ایران زمین برسید. مسیر دیگر مترو نیز‌ایستگاه ستاری است که پس از پیاده شدن از مترو می‌بایست به سمت ستاری شمال و با خودرو‌های حمل و نقل عمومی خود را به خیابان مخبری رسانده و پس از آن با طی کردن پانصد متر به ساختمان دیوان عدالت اداری خواهید رسید.

اتوبوس:
برای رسیدن به دیوان عدالت اداری با وسایل حمل و نقل عمومی و اتوبوس باید سوار خط ۱۰ بی‌آر تی شده و در‌ایستگاه شهید مخبری از اتوبوس پیاده شده و وارد خیابان مخبری شوید و با تاکسی خود را به خیابان ایران زمین برسانید.

دفاتر استانی دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری در استان‌های مختلف کشور دارای دفاتر استانی است که برای رسیدگی به شکایات هر استان تأسیس شده‌اند. این دفاتر مرجع رسیدگی به شکایات همان استان هستند.

شعب دیوان عدالت اداری

شعب دیوان عدالت اداری را می‌توان به ۵۶ شعبه بدوی، ۲۳ شعبه تجدید نظر و ۶ شعبه اجرای احکام تقسیم‌بندی نمود که در امر رسیدگی به شکایات مشغول به فعالیت هستند. هر شعبه بدوی از یک رئیس یا دادرس علی البدل تشکیل می‌گردد. هر یک از شعب بدوی دیوان عدالت اداری با توجه به انواع دعاوی قابل طرح نزد آن‌ها، به صورت تخصصی فعالیت خود را انجام می‌دهند و قضات این شعب بر مبنای تخصص‌های جداگانه خود مبادرت به رسیدگی و صدور رای می‌کنند.
آرای صادره در شعب بدوی قابل تجدید نظر خواهی در شعب تجدید نظر خواهی بوده و یکی از طرفین می‌تواند نسبت به آرای شعب بدوی اعتراض خود را اعلام نماید

وظایف دیوان عدالت اداری

وظایف دیوان عدالت اداری همواره جزء وظایف خاص قوه قضاییه شناخته می‌شود. این وظایف دارای ابعاد بسیار خاصی در روند رسیدگی به شکایات و دادخواهی‌های عموم مردم نسبت به نهاد‌ها و دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی است. این وظایف را می‌توان در چند بخش دسته‌بندی کرد.
رسیدگی نسبت به شکایات، اعتراضات و تظلمات اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به آیین‌نامه‌ها و دیگر نظامات و مقررات دولتی و نهاد‌های حاکمیتی و شهرداری‌ها از دیدگاه مخالفت مدون آن‌ها با قانون و احقاق حقوق اشخاص در مواردی که تصمیمات و اقدامات یا مقررات مذکور به علت خلاف قانون بودن یا عدم صلاحیت مرجع مربوط یا تجاوز و یا سوء استفاده از اختیارات و یا تخلف در اجرای قوانین و مقررات از انجام دادن وظایفی که موجب تضییع حقوق اشخاص می‌گردد. این وظیفه را برخی به شکل موسع آن تفسیر کرده‌اند که می‌تواند نسبت به تظلم خواهی و دادخواهی‌های عمومی اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به تمامی نهاد‌ها و دستگاه‌های دولتی و حتی حاکمیتی مورد تفسیر قرار گیرد.

صدور‌آرایی در جهت ایجاد رویه‌های گوناگون در صورتی که نسبت به موضوع واحد آرای مشابه متعدد در محاکم و دستگاه‌های قضایی و دولتی صادر شده باشد. در مورد این بخش از وظیفه دیوان می‌توان گفت که این نهاد می‌تواند رویه‌ها و آرای مشترک در دستگاه‌های قضایی و دولتی و شهرداری‌ها را که دارای قانون مشخصی نبوده، با رای وحدت رویه مبدل به قانونی قضایی کرده که در باقی زمینه‌های مشترک نیز مورد استفاده قضات و نهاد‌ها قرار گیرد.

صدور رای ایجاد رویه در صورتی که نسبت به موضوع واحد، آرای مشابهی از طرف دستگاه‌های دولتی و قضایی صادر شده باشد.
این وظیفه‌ها از مهمترین وظایف دیوان عدالت اداری است و همین وظایف خاص است که دیوان را به یکی از نهاد‌های خاص تبدیل کرده است.

نحوه رسیدگی به شکایات اشخاص در دیوان عدالت اداری و سامانه ساجد

یکی از مهمترین موضوعات مطرح در جامعه درباره دیوان عدالت اداری این است که چگونه می‌توان شکایتی را در دیوان طرح کرد؟ در این خصوص باید گفت که یکی از بهترین راه‌ها برای ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری ثبت شکایت در سامانه ساجد است. سامانه ساجد سامانه رسمی دیوان عدالت اداری است و شکایات اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق این سامانه ثبت و مورد پی‌گیری قرار می‌گیرد.
تفاوت سامانه ساجد و سامانه ثنا در این نکته نهفته است که سامانه ساجد، سامانه ساجد سامانه رسمی دیوان عدالت اداری و سامانه ثنا، سامانه رسمی قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران است.
برای ثبت شکایت‌های خود در دیوان عدالت اداری می‌توانید به سامانه ساجد به آدرس اینترنتی sajed. divan-edalat، ir مراجعه کرده و با طی کردن مراحل قانونی شکایات خود را در این سامانه ثبت کنید.

ثبت شکایت در سامانه ساجد

برای ثبت شکایت در سامانه ساجد باید مراحل زیر را انجام داد.
رجوع به دفاتر خدمات الکترونیک و ثبت نام در سامانه ثنا
رجوع به سامانه ساجد و ثبت نام در سامانه
لازم به ذکر است که امکان ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری به صورت پستی وجود نداشته و شکایاتی را که به صورت پستی به دیوان عدالت اداری ارسال می‌شود، مورد رسیدگی قرار نخواهد گرفت.

در صورت نیاز به وکیل برای شکایت در دیوان عدالت اداری به صفحه زیر مراجعه کنید
وکیل دیوان عدالت اداری

5/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست