1. صفحه اصلی
  2. موزه آبگینه
موزه آبگینه تهران

موزه آبگینه

بدون دیدگاه

موزه آبگینه یکی از چشم نوازترین و زیباترین گنجینه ها و موزه های تهران است. موزه آبگینه در در تاریخ ۷ اردیبهشت ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۰۱۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. موزه آبگینه یکی از بزرگترین گنجینه های شیشه و سفال ایران است. موزه آبگینه در عمارت و خانه قوام السلطنه واقع شده و به همین دلیل از نظر ساختمان نیز جزو آثار بسیار فاخر تهران و کشور بوده و به همین دلیل این موزه یکی از بهترین مکان های گردشگری تهران است. 

موزه آبگینه

عمارت و خانه قوام السلطنه 

موزه آبگینه در یکی از خانه های تاریخی تهران به عنوان عمارت قوام السلطنه واقع شده است. این عمارت در باغی  به مساحت 7000 متر مربع  و زیربنای 1040 متر ساخته شد.   قوام السلطنه نخست نخست وزیر پایان دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی بود که دو بار در زمان قاجار و سه بار در زمان پهلوی به نخست وزیری ایران رسید.

 احمد قوام ملقب به قوام السلطنه در دهه 1290 دستور ساخت عمارتی را برای سکونت خانواده خود بنا کنند. این خانه برای چند سال محل سکونت قوام السلطنه بود تا اینکه در سال 1311 این عمارت به سفارتخانه مصر فروخته شد. در دهه چهل شمسی به دلیل قطع روابط سیاسی ایران و مصر خانه قوام متروکه باقی ماند تا اینکه در دهه پنجاه و بازگشت مصری ها این خانه به دلیل هزینه تعمیرات بالا به فروش گذاشته شد. 

در پاییز سال 1351 بود که بانک بازرگانی ایران این خانه را به مبلغ پنج میلیون تومان خریداری کرد تا این خانه را به باشگاه کارکنان بانک تبدیل کند. در سال 1355 این خانه از بانک خریداری شد تا تبدیل به موزه شود. مهندسان ایرانی و اتریشی بهسازی و تعمیرات خانه را برعهده گرفتند. این خانه بر پایه آمیزه‌ای از معماری ایرانی و معماری اروپایی ساخته شده‌ است. پلکان های این عمارت به شیوه روسی طراحی گردید ، اما هنر معماری ایرانی در منبت کاری های  درها و پله‌ها، گچبری سقف‌ها و ستون‌ها و آیینه کاری‌هایی آن خودنمایی میکند.  پس از بهسازی ، خانه قوام این مکان به موزه آبگینه و سفالینه ایران اختصاص یافت. 

عمارت و خانه قوام السلطنه

طراح و معمار موزه آبگینه کیست

طراح و معمار موزه آبگینه مهندسی اتریشی به نام هانس هولاین است. هانس هولاین معمار اتریشی به همراه معماران ایرانی مرمت و طراحی موزه آبگینه ایران را بر عهده گرفت و در طراحی های خود از عناصر معماری و فرهنگی ادوار مختلف هخامنشی و دوران پس از اسلام الهام گرفت و تالارها و ویترین های موزه آبگینه را بر اساس مشاهدات و عناصر فرهنگی ایرانی طراحی نمود. 

طراح و معمار موزه آبگینه کیست

بخش های موزه آبگینه 

بخش ورودی موزه آبگینه:

در قسمت ورودی موزه ابزار، ادوات، انواع مواد و رنگ‌هایی که در ساخت شیشه از آنها  استفاده می‌شوند و نمونه‌هایی از اشیای  شیشه‌ای وجود دارد. 

ورودی موزه آبگینه

بخش  سمعی و بصری:

انسان ما قبل تاریخ گمان داشت که مردگان پس از مرگ خود و رفتن به جهان دیگر محتاج وسایل این دنیایی خود هستند. به همین دلیل مردگان خود را همراه با وسایلش دفن می کردند. این یک تصور جهانی بود و دلیل دفن اموات همراه با گنجینه ها در مصر باستان و تمدن های دیگر باستانی نیز همین مورد بود. 

 در این بخش از موزه آبگینه نمایی از یک گورِ پیش از تاریخ وجود دارد که درون آن اسکلتی از انسانِ پیش از تاریخ، وسایل و زیور‌آلات آن به صورت نمادین قرار داده شده تا مورد بازدید همگانی قرار گیرد. 

نمایی از یک گورِ پیش از تاریخ

تالار مینای موزه آبگینه:

در این تالار قدیمی‌ترین آثار شیشه‌ای و سفالین موزه به معرض نمایش گذاشته شده است و برای طراحی ویترین‌های آن نیز با الهام  از معماری دوره هخامنشیان در تخت جمشید صورت گرفته است. 

قدیمی‌ترین آثار شیشه‌ای این تالار، متعلق به اوایل هزاره‌ دوم قبل از میلاد است که شامل میله‌های شیشه‌ای به دست‌آمده از چغازنبیل (پرستشگاه ایرانیان در شوش باستان) می‌باشد. بخش دیگر این تالار شامل سفالینه‌های اولیه مربوط به

تمدن‌های مختلف است. قسمت تالار مینای موزه آبگینه قدیمی ترین آثار موزه را در خود جای داده و جزو جذاب ترین بخش های موزه آبگینه است. 

تالار مینای موزه آبگینه

تالار بلور موزه آبگینه :

دلیل نامگذاری تالار بلور به این نام ، نمایش اشیای شیشه ای در این بخش است. تالار بلور نیز  با ویترین‌هایی  برگرفته از معماری دوره هخامنشیان (ستون‌های تخت جمشید) و نقش رستم در شیراز طراحی شده است. این طراحی منحصر به فرد جلوه ای خاص به آثار موجود در این موزه داده است. 

تالار مینای موزه آبگینه

تالار صدف موزه آبگینه:

در این تالار  اشیای سفالین و شیشه ای دوران اسلامی مورد توجه بوده و مقابل  بازدید کنندگان موزه قرار گرفته است. دلیل نامگذاری آن نیز طراحی و دکوراسیون صدفی شکل این قسمت از موزه است. در دوران اسلامی صنعت شیشه گری در ایران دچار تحول شد و آثار ارزنده و زیبایی توسط هنرمندان شیشه گر خلق شد که مقابل چشمان امروز ما قرار دارد. به همین دلیل تالار صدف به لحاظ چشم نوازی و هنر شیشه گری ، به دلیل تاخر تاریخی جزو زیبایی های هنر شیشه گردی است.  

تالار مینای موزه آبگینه

تالار زرین‌فام موزه آبگینه:

اشیای تالار زرین فام متعلق به آثاری است که برای اشراف ساخته شده و دارای رنگ و لعاب خاصی است.  به همین دلیل است که نام این بخش را تالار زرین‌ فام گذاشته اند.  این ظروف به دلیل تکنیک تزیین به این نام شهرت یافته و جزء ظروف اشرافی محسوب می‌شده‌اند.

تالار زرین‌فام موزه آبگینه

تالار لاجورد موزه آبگینه :

تالار لاجورد به دو بخش لاجورد 1 و 2 تقسیم شده است. به دلیل تاثیرات متقابل هنر ایرانی و هنرهای مغولی در دوران ایلخانی و دوران تیموریان  ،

 ویترین های این تالار از فرم خیمه‌های مغولی و برج‌ مقبره‌های آن دوران الهام گرفته شده ‌است. همچنین اشیای این دو بخش شامل آثار سفالین و شیشه‌ای مربوط به هنر دوران تیموری و هنر دوران ایلخانی تا دوران صفوی و قاجار است. 

تالار لاجورد موزه آبگینه

سایر بخش های موزه آبگینه : 

موزه آبگینه به جز قسمتهای اصلی دارای بخش های متنوع و جنبی  دیگری است که در نوع خود جزو بخش های جذاب موزه آبگینه است. 

بخش حوض‌خانه: 

 بخش حوض خانه موزه آبگینه  دارای کاشی‌کاری‌های منحصر به‌ فرد اواخر دوره قاجار و سقفی با گچ‌بری‌های برجسته است. این بخش  در طبقه زیر همکف عمارت قرار گرفته  و در آن گالری موزه قرار دارد. 

کتابخانه‌ موزه آبگینه : 

کتابخانه موزه در طبقه فوقانی قرار دارد و دارای بیش از چهار هزار جلد کتاب فارسی و انگلیسی در زمینه باستان‌شناسی، تاریخ، هنر، معماری، صنایع‌دستی و موارد مرتبط با فرهنگ و تاریخ تمدن است.

ساختمان آموزش موزه آبگینه : 

این ساختمان نیز  در ضلع شمالی حیاط موزه واقع شده  است.  طبقه همکف آن  به برگزاری کلاس‌های آموزشی در زمینه های مختلف اختصاص داده شده است.

موزه آبگینه کجا است

آدرس موزه آبگینه

تهران ، بین خیابان امام خمینی و خیابان جمهوری خیابان سی تیر ، پلاک ۵۹

شماره تلفن موزه آبگینه:

۰۲۱۶۶۷۰۸۱۵۳_۴

ساعات بازدید موزه آبگینه 

موزه آبگینه همه روزه به غیر از ایام سوگواری پذیرای بازدیدکنندگان است. این موزه در بهار و تابستان از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ و در پاییز و زمستان از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ پذیرای بازدیدکنندگان است.

راه های دسترسی به موزه آبگینه:

شما برای دسترسی به موزه آبگینه با انواع راه های ارتباطی می توانید خود را به این موزه برسانید. 

دسترسی به موزه آبگینه با مترو :

یکی از بهترین راه های دسترسی به موزه آبگینه با مسیر دسترسی با مترو است. شما میتوانید با خط دوی مترو صادقیه فرهنگسرا خود را به ایستگاه حسن آباد رسانده و پس از حدود دویست متر به خیابان سی تیر خواهید رسید. در خیابان سی تیر با رفتن به سمت خیابان جمهوری موزه آبگینه و سفالینه تهران در مقابل شما قرار خواهد گرفت. 

دسترسی به موزه آبگینه با اتوبوس :

یکی از بهترین راه های دسترسی به موزه آبگینه و سفالینه تهران مسیر دسترسی با اتوبوس است. شما هم در شمال خیابان سی تیر در خیابان جمهوری می توانید خود را به ایستگاه حافظ رسانده و پس از پیاده روی اندکی خیابان سی تیر را به سمت جنوب بروید تا به موزه آبگینه تهران برسید. همچنین از  جنوب خیابان سی تیر و خیابان امام خمینی بهترین راه رسیدن به موزه آبگینه میدان امام خمینی است. شما گر چه در این مسیر راه طولانی تری را در پیش دارید اما با گذری زیبا در کنار موزه ملی ایران ( موزه ایران باستان ) موزه دوران اسلامی ، گذر گردشگری و غذای خیابانی سی تیر و همچنین آثار و مسیر زیبای خیابان سی تیر روبرو خواهید بود. بنابراین پیشنهاد ما همین مسیر طولانی تر است. البته مسیر چندان هم طولانی نیست مسیر 1500 متری خیابان امام خمینی و سی تیر ارزش پانزده دقیقه پیاده روی را حتما خواهد داشت. 

موزه آبگینه تهران

درباره موزه آبگینه 

موزه آبگینه به دلیل تنوع بسیار زیاد آثار و همچنین تنوع آثار تاریخی مربوط به دوران ایران باستان و هنر  دوران اسلامی و آثار تخصصی خود در زمینه هنر سفالگری و هنر شیشه گری جزو بهترین موزه های تهران و همچنین بهترین موزه های ایران است. 

موزه آبگینه دارای شهرت جهانی است و بیشتر بازدید کنندگان این موزه را نیز توریست های  خارجی و توریست های اروپایی تشکیل می دهند. 

آثار ارزنده و درخشان  موزه آبگینه در رتبه های بالای موزه های ایران و جهان است. 

در بسیاری از وبسایت ها تعداد بازدید کنندگان موزه آبگینه را سالیانه تا رقم دو میلیون نفر نوشته اند. به نظر می رسد این مطلب درست نباشد ، چرا که اگر چنین مطلبی صحت داشته باشد ، روزانه می بایست بیش از شش هزار نفر از این موزه بازدید داشته باشند که با توجه به وسعت و امکانات موزه آبگینه چنین رقمی غیر قابل دستیابی است

منبع تصاویر: عکس

5/5 - (1 امتیاز)

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست